dimarts, 16 de novembre del 2010

DESCOBRINT ELS CRYSTAL CASTLES

·
Tot navegant per l'ampli oceà de la xarxa vaig anar a parar -no us sabria dir com- a un grup que havia demanat col·laboració al sr. Robert Smith per a que posés la veu en un dels seus temes: Not in love (més avall la podreu escoltar). El grup? CRYSTAL CASTLES.
·
Amb ganes de saber més -la curiositat ens pot- vaig buscar més coses i el sr. Spotify (sempre tant eficaç!) ens va permetre escoltar el que havien fet aquests nois... aquest 2010 han estrenat LP: CRYSTAL CASTLES II (buscant títols no s'escarressen massa, no).
·
Aquest grup -d'Ontario, Canadà-, format per Ethan Kath (productor) i Alice Glass (vocalista), han estat etiquetats com a música electrònica experimental o electropunk.
·
L'any 2003 el sr. Kath volia engegar un producte musical i a l'escoltar a la srta. Glass (que només tenia 15 anys i era vocalista d'un grup punk) va pensar que era la peça que li mancava. Li va oferir a la cantant i lletrista 60 pistes instrumentals per a hi escrivís les lletres. En el 2005 treuen el seu primer single: Alice Practice. En vingueren alguns més fins a treure el seu primer treball: Crystal Castles (2008).
·
No seria fins aquest 2010 que editarien el segon: Crystal Castles II. Arribant al primer lloc en moltes llistes de música electrònica. Amb aquest disc van encetar un gira mundial que els portà a: Regne Unit, Canadà, USA, Alemany, Espanya, Catalunya, Suïssa, Portugal, Vietnam, Itàlia, França, Polònia, Bèlgica, Suècia, Noruega, Holanda, Xile, Argentina, Brasil i Colòmbia. Dalt de l'escenari: el sr. Kath en la programació, teclats, samplers,..; la srta. Glass en la veu i d'altres músics que s'afegeixen en el directe.
(com veieu en la foto d'un directe, l'actitud escènica de la srta. Glass no és, precisament, de cançó melòdica)
·
No és fàcil resumir l'estil d'aquest grup. Algunes peces tenen un aire punk-cridaner que echa una mica pa'trás, no us ho negaré; podent arribar a resultar ratllant i marejador. Tot i això, el ritme i les melodies s'enganxen. Paraules com friki, paranoia, demència, estridència, caos o desmadre van lligades a la seva música. Tan bon punt detectes una cançó amb aire pop, tope '80, com es desferma la cantant en crits pseudo- demoníacs...Crystal Castles= hardcore + experimentació atmosfèrica + pop + punk .... encara que us hagi fet por, val la pena dedicar-los atenció!
·
Com exemple del rotllo friki que porten el nom de Crystal Castles ve del castell imaginari de She-Ra, la versió femenina de He-Man dels Masters del Universo (els recordeu?); també és el nom d'un videojoc de l'Atari 8-bit (visca els '80!).
·
La cançó Not in love en el disc la canta l'Alice, però li van encarregar al sr. Robert Smith que en fes una versió, retitolant-la: Not in love fet. Robert Smith, aquí la teniu:

·
Avui hem descobert als Crystal Castles !!!

2 comentaris:

NUr ha dit...

No m'agraden!

Ciutadà K ha dit...

Apa! sense pietat, eh?
això és com la Schewesppes ... que 'los has probado poco' ...

:)