divendres, 19 de novembre del 2010

A SERBIAN FILM PROHIBIDA... ESTIC INDIGNAT!!!

·
A Serbian film l'acompanya la polèmica des del dia que es va estrenar, i amb polèmica va desembarcar al port de Sitges. Aquesta peli arribava al Festival 2010 després d'haver sotregat els festivals de Cannes, Londres, Brusel·les o Puchon (en cap d'aquests festivals fou prohibida). La duresa i extremisme de les seves imatges ja anunciava que seria la peli 'desagradable' de l'edició d'aquest any en el festival del Garraf.
·
Com ja sabeu, fou una de les que el Ciutadà K escollí veure en el Festival, disposat a gaudir (¿?) d'una de les pelis més 'heavies' que havia vist mai. Però d'aquí a prohibir-la? Crec que hi ha una distància molt gran com per a superar-lo en un plis, plas.
·
Un cop projectada a Sitges, la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i pares d'Alumnes (Concapa) va presentar una denúncia en un jutjat de Barcelona contra aquest film i el seu director (el sr. Srdjan Spasojevic); aquesta, unida a una altra denúncia feta a la Fiscalia de Menors de Madrid va provocar que aquest film no pogués ser projectat a la Setmana de Terror de San Sebastian per ordre judicial i fossin bloquejades les més de 60 pàgines web que oferien aquest film en descàrregar o visionat online.
·
Les escenes més dures i motiu de tot aquest enrenou són 3: un encaputxat viola un nadó acabat de nèixer (veiem en primeríssim pla el part), a una noia encadenada li arrenquen les dents per a que realitzi una fel·lació, un nen (amb el cap tapat) es sodomitzat pel seu pare. Òbviament, cap d'aquestes escenes és mostrada en un primer pla, totes són insinuades, només escoltades.
·
Al llarg de la història del cinema ja hem tingut exemples de films que rascaven la repugnància en les seves imatges, des de Holocausto Caníbal (on s'empala a més d'un i es destripa a molts d'altres en un aire de documental), la Matanza de Texas (basats en fets real es tortura i destripa joves de forma sàdica) o qualsevol peli de Takasshi Miike des de Visitor Q a Ichi The Killer (en les que el sexe i la violència més extrema campa per tot el metratge).... però sempre sota la premissa de que es tractaven de films de ficció.
·
Independentment de la qualitat del film o del seu valor moral, prohibir un film és un atac directe a la llibertat d'expressió. Si no la vols veure no la vegis (responsabilitat de l'espectador) o limita el seu accès (acció legislativa). Però allò que realment m'indigna és que un escriptor com Sánchez-Dragó es vanagloriï d'haver mantingut relacions sexuals amb dues nenes de 13 anys i no només no se'l prohibeixi sinó que s'hagi creat un grup per a donar-li suport tot enarbolant la bandera de la llibertat d'expressió ... la diferència és que els fets que l'autor relata en el seu llibre són REALS i les del director serbi són FICCIÓ.
·
¿On estava la Concapa quan es produïen tants i tants casos de pederastia infantil vinculades a l'Esglèsia que SÍ han deixat marques irreparables en els infants?, ¿on estan ara que s'han destapat aquests casos?
·
Benvinguda la doble moral i l'ètica sense criteri ... estic indignat!!.
·

11 comentaris:

Laura ha dit...

a mi se m'ha regirat tot només de llegir les tres escenes en qüestió. quin fàstic i quina angúnia i quin de tot...! :-S

Ciutadà K ha dit...

Bueno,bueno, no ens atabalem... si us he descrit les escenes és per a poguéssiu tenir més informació, però tu creus que ho haurien de prohibir???
(ai, crec que ja sé la resposta... continuaré indignat ... i sol en aquesta croada, ja ho veig :( )

pau ha dit...

No no, jo estic amb vosté!!!!
Abeure que a mi també hem repugnen aquestes imatges, però utilitzant la comparació feta, On està aquí el criteri!!!! D'aquest desgraciat (Sánchez-Dragó) en podria dir moltes de coses, però casi que me les callo ja que li donaríem massa importànciat, però on vas a parar, però si la gent l'aplaudeix i li donen copets a l'esquena per donar-li suport i aixo si, aixo es REALITAT, una pel·licula sempre es fixio!!!

Ciutadà K ha dit...

Caram Pau, la seva entrada en aquest blog ha estat triomfal,eh??!!!
rabiosa i contundent, sí senyor, gràcies per la seva opinió!!!

(queda clar que Sánchez-Dragó no ens cau massa bé, eh??? :P )

Nur ha dit...

Jo tampoc estic d'acord en la prohivició, però no entenc per que es fan estes escenes, que no cal!!!
Jo he vist la peli, i als meus fills els hi pohiviria fins als 18 anys! Però no a la gent que vulgui veure-la! Tb et posa al corrent del mon!

Laura ha dit...

home, prohibir-ho tampoc, simplement, jo no hi aniria i punt.

pati di fusa ha dit...

jo tinc claríssim que no aniré a veure la pel·lícula, però una cosa és la meua opció lliure i personal, i l'altra la censura.

aquests que van amb el codi penal a la mà, censuren les guerres i les atrocitats REALS que s'hi cometen? es jutgen els individus que les creen, alimenten i perpetuen (no cal posar noms, oi?)? quanta hipocresia!!! (i parlo de guerra i no d'altres barbaritats perquè em sembla que la guerra dels balcans té molt a veure amb el context de la peli)

aquí hi ha una entrevista interessant al realitzador serbi: http://www.viceland.com/blogs/es/2010/11/10/srdjan-spasojevic-su-pelicula-serbia-y-la-maldita-censura/

Jasum ha dit...

Jo, estic del tot convençut que pot ser molt mes contaminant ( a nivell mental ) molts dels programes que actualment qualsevol crio pot mirar per la tv, ja que el que estan veient es gent real ( o una subespècie estranya, va ) que no pas anar a mirar una pel·lícula que ets tu qui tria si la vol anar a mirar la i quan anar

Nora ha dit...

hola, hola.
jo penso que precisament el que volen és això...indignar-nos per que prohibeixen una peli. Si.
Mentre desvien la nostra indignació cap aquesta censura (la qual és totalment criticable, la censura) fan que perdem de vista altres coses molt més criticables que un peli de ficció, com la pederàstia eclesiàstica, els crims de guerra reals, esclavitud, agressió als drets humans, etc
No us deixeu enganyar, de ben segur que la peli és podrà veure i segur que tindrà més fama, ja que se'n parla, bé o malament però se'n parla.
Ara bé, no entreu en el joc d'aquesta gent que és creuen els portadors de la família i la paraula de Deu, la seva única forma de donar-se a coneixes és atacar a base de mentides. Al contrari, gireu la truita.
Organitzeu un dia per veure aquesta peli en clandestinitat pública.
M'explico:
d'entrada he de dir que jo no crec que la vagi a veure, però prengui nota sr. K a veure que li sembla.
Un grup de gent que és creu amb un deure moral cap a la societat decideix que una pel·lícula no és apta per als públics i juntament amb un jutge (segurament de l'Opus) decideixen censurar-la (perdó, Paquito pantanos està mort o viu?)

La gent, evidentment s'indigna. Així que com que tornen els temps de censura la gent és veu obligada a la clandestinitat i grups de gent queden a traves de feisbuc per veure la peli. El mitjans d'atontament se'n assabenten i van cap allí. (D'incògnit hi van alguns d'aquest moralistes)
I quina sorpresa s'emporten quan veuen que la gent que hi va allí és gent normal. Gent que treballa, gent que no és violenta, pares de família, algun mestre, el pandero, el conductor del bus (qui ho havia de dir?). Clar, pot ser que això acabi indignant als defensors de la moralitat, que de ben segur s'inventarien alguna altra mentida per provocar. Però ni cas, somriure ben ample amb un gelat de nata i xocolata.

Te tot el dret a indignar-se sr K, però vostè, que està en aquest mundillo cinèfil, segur que s'ha trobat persones que han reaccionat com vostè. Facin el que vulguin, però no és deixin bloquejar, la millor arma és un bon contraatac.

Bon cap de 7mana a tothom.

Carolina ha dit...

Crec que la ficció és el que té, que juga amb els espectadors. Així explicat a mi també em semblen escenes repugnants i probablement no aniria mai a veure la peli.
També és cert que vostè viu en un país on personatges tan o més repugnants com les escenes que descriu són herois nacionals. I això sí que és greu. Perquè una peli, no deixa de ser ficció. La resta de merda amb la que ha de conviure, d'aquí uns mesos, quan tothom ja s'hagi oblidat de la peli i dels escàndols que l'acompanyin, aquesta gent i aquesta mena de coses continuaran passant. L'ètica sense criteri és el pa de cada dia a la majoria del sud d'Europa. Per desgràcia.

Ciutadà K ha dit...

Moltes gràcies per la vostra opinió... el que està clar és que cap de nosaltres es podria guanyar mai la vida com a censor/a ... anirem a veure la peli o no, però estem totalment d'acord en no censurar un producte cultural.

Que no l'enganyin Patri, el film té més contingut del que ens volen fer creure i el fantasma de la Guerra dels Balcans hi és molt present!!

(molt interessant aquesta proposta anti-sistema cultural que ha ideat, eh Nora? amb vosté voldria comptar si la tiro endavant!! :P)