divendres, 7 de gener del 2011

SR. PETE POSTLETHWAITE

(1946-2011)
·
Fa pocs dies llegia -sorprés- la notíca de la mort del sr. Postlethwaite, tot un secundari de luxe del cinema dels darrers temps. Pel que sembla, feia molt temps que estava malalt.... només tenia 64 anys ... :(
·
El sr. Peter William Postlethwaite va nèixer a Warrington, Cheshire (Anglaterra) i era el quart fill de Mary i William Postlethwaite. Va estudiar en un col·legi religiós i durant força temps es va plantejar ser capellà. Finalment, va optar per l'educació ... abans de que li piqués el cuquet del món de la faràndula i cursés estudis d'interpretació.
·
La seva carrera la va començar a l'Everyman Theatre (al costat d'altres actors reconeguts com Bill Nighy o Jonathan Pryce). El seu espai era l'escenari teatral i -com no pot ser d'una altra manera vivint a Anglaterra- destacà en diferents obres del mestre Shakespeare, arribant a treballar en la prestigiosa Royal Shakespeare Company.
·
Com ja deveu saber, el món mundial el va descobrir en el cinema en un paper colpidor: el de pare sofrent a En el nombre del padre (1993) de Jim Sheridan. El personatge de Giuseppe Conlon li obrí les portes de la pantalla gran amb una nominació a l'Oscar com a millor actor secundari ... aquest seria el seu principal rol: d'etern secundari (però quin secundari!).
·
Va participar a: Hamlet (1990), El último mohicano (1992), el país el agua (1992), Alien 3 (1992), Sospechosos Habituales (1995), Tocando al viento (1996), Romeo+Julieta (1996), Amistad (1997), Atando cabos (2001), El jardinero fiel (2005), Origen (2010), The Town (2010) o Furia de Titanes (2010). Molt interessant és la seva interpretació en el documental The Age of Stupid (2008), que tracta sobre el calentament global de la terra mitjançant la dramatització sobre un home vell (el sr. Postlethwaite) que en el 2055 es pregunta per què no vam fer res per aturar la devastació del planeta. Tots aquests treballs ens mostren un professional polivalent, versàtil i amb carisma. El sr . Spielberg va afirmar que era 'el millor actor del món', després d'haver treballat amb ell en un parell de projectes.
·
Va viure molts anys amb la sra. Jacqueline Morrish (productora de la BBC), van tenir dos fills i es van casar en el 2003. En el 2004 li van concedir l'Ordre de l'Imperi Britànic (OBE) i el 2006 fou anomenat Doctor honoris causa per la Universitat de Liverpool. En relació al cinema, va estar nominat a múltiples premis, però en va rebre pocs: algun per Sospechosos habituales i per la darrera que s'ha estrenat a Catalunya: The Town.
·
Des del 1990, amb el terrible diagnòstic d'un càncer, la lluita del sr. Postlethwaite per curar-se fou incansable... si us fixeu en la data, veureu que tota la seva trajectòria en el cinema la fèu amb la seva espasa de Damocles particular... potser aquesta és la raó de que la seva mirada ens despertés (almenys a mi) bon rotllo, tranquil·litat, tendresa i ganes de protegir-lo...
·

2 comentaris:

Laura ha dit...

a mi també em va fer peneta quan ho vaig llegir... no l'he seguit gaire, aquest senyor, però sempre m'ha entrat i m'ha caigut molt bé...

Ciutadà K ha dit...

sí... una llàstima! :_(