divendres, 4 de febrer del 2011

DESCOBRINT ALS 4t 1a (QUART PRIMERA)


Ai, quina alegria! un nou descobriment musical! No hi ha res, com estar predisposat i obert a rebre tot allò que va navegant per la vida i per la xarxa ... Avui descobrim als 4t 1a (és a dir, Quart Primera).

Sí, sí, ja sabem -i ho hem dit molts cops- que comparar és molt lleig, però la millor forma d'ubicar aquesta nova proposta musical és relacionar-los amb la porta oberta pels Manel o Els Amics de les Arts: Cançons pop, amb músia cuidada, treballada, amb lletres fresques, quotidianes, fins i tot, domèstiques, amb sentit de l'humor, ironia i transmissió de bon rotllo, d'accessibilitat, de buscar el caliu i el contacte del públic... tan de l'època 2.0 que estem vivint!!! (proves d'això les podeu trobar en el seu blog, MySpace, twitter o en el seu facebook, els 4t 1a estan molt disponibles!).


Els nois de 4t 1a es van unir per viure de i per a la música; van reflexionar i van ser conscients dels concerts multitudinaris que tendeixen a oferir tots els grups musicals i ells van decidir ser pròxims, tan pròxims com muntar concerts als menjdors, terrasses i sales d'estar de la gent que vulgués... sí, sí, ho heu llegit bé! els 4t 1a porta temps fent concerts petits, petits... "Sense micròfons, vam començar a cantar a viva veu i a baixar el so dels instruments, i a poc a poc tota la nostra creació musical ha crescut en funció de tocar en aquestes condicions. Un volum baix però suficient per sentir els matisos de totes les veus i instruments, i també per sentir respirar al públic. Un públic que deixa de ser públic i passa a ser un grup d’amics escoltant música en directe al saló de casa seva. I es que no és imprescindible que toquem en un saló, però sí que ho és fer sentir a la gent com a casa seva". Però això no vol dir que no vulguin tocar per a més gent, eh? que tontos no són i ells mateixos aclareixen: "Sense que cap principi ens esclavitzi, no tenim por a crèixer i a acabar tocant amb la filarmònica del Lloret de Mar, amb 3000 sintetizadors o sota un pont. L' important és i serà fer música. Música per a la gent, i fer-ho d'una forma especial". Aquestes afirmacions són fragments del que podeu trobar com a presentació en el seu facebook, acompanyades del seu mail per si voleu que vinguin a casa vostra... no em direu que no se'ls veu simpàtics als nois?


Els Quart Primera són: Lluís Nadal (bateria), Aleix Perdigó (baix i veus secundàries), Joan Canals (teclats i veus secundàries), Pere Jou (guitarra, teclats i veu principal). De moment han tret al mercat un EP El Capità Poc i altres Herois Urbans (a finals dels 2009) i l'any passat el seu primer LP El món en un cafè (la portada d'aquest disc és el resultat de la petició, feta en el seu blog, de que la gent enviés fotos domèstiques i cassolanes... fins i tot, en això són accessibles aquests xicots!). De fet, tot l'àlbum està ple de les fotografies que els ha enviat la gent anònima: un rellotge, una corda, unes cortines,... Podeu accedir a El món en un cafè a l'Spotify, clicant a: 4t1a.

La comparació que fèiem amb d'altres grups catalans té la seva utilitat però hi ha coses que diferencien als del Quart Primera: un piano brillant, aires menys festius que aquells, música i veu més íntima i una musicalitat més densa, més profunda. En les seves peces hi veiem aires dels The Beach Boys (a la cançó el fantasma del capità), del Glenn Hansard i la Marketa Iglova (a Nana per a nenes modernes), dels Beatles (a El Porquet) i fins i tot, dels Coldplay (a Foc).Us deixo amb un dels pocs vídeos que han fet, la cançó 8 punts ens parla d'un noi que s'enamora de la infermera que li ha curat la ferida i que ha necessitat, precisament, 8 punts de sutura.

2 comentaris:

Pau ha dit...

Abeure si el pròxim divendres ens els posa

Ciutadà K ha dit...

Ui, doncs va a ser que no, sr. Pau, perquè -de moment- l'estic escoltant a l'Spotify ...