divendres, 18 de març del 2011

SR. RAIMON I EL SEU RELLOTGE D'EMOCIONS

·
El sr. Raimon -tothom de peus, si us plau!- és una de les veus més personals, estimades i combatents del panorama musical català. Un dels avis de l'actual música en català estrena disc: Rellotge d'Emocions. El podreu gaudir en directe des d'avui fins al diumenge al Teatre Tívoli, 3 dies seguits de recitals per emplenar-nos de poesia i d'emocions. Estimem al sr. Raimon!.
·
Feia 14 anys que no publicava un disc amb cançons inèdites, els darrers treballs eren recopilatoris o enregistraments en directe.
·
Amb el títol ja ens avança que el temps és el fil conductor de les 10 cançons que el composen. Ha estat un treball al que fa anys que li dóna voltes i hagués trigat molt més en acabar-lo si no hagués estat -en paraules seves- per la pressió de l'Analissa (la seva dona des de fa 40 anys) que insistia en que l'espera s'estava fent massa llarga... L'excusa del sr. Raimon és que amb el anys s'ha tornat més autoexigent amb la seva feina i les cançons no acabaven de quedar 'rodones'.
·
El cantant de Xàtiva, que el proper 2 de desembre farà 71 anys; el cantautor més cridaner dels Països Catalans, que porta 52 anys en el món de la música des del seu icònic Al Vent... no té cap intenció de jubilar-se.
·
El sr. Raimon va nèixer amb el nom de Ramon Pelegero Sanchis, al carrer Blanc de Xàtiva. De jove, va treballar un parell d'anys a la ràdio i allà entrà en el món de la música. Als 21 anys marxà a estudiar Història a València on es llençà a la lectura apassionada dels clàssics, com Ausiàs March, Espriu, Pla, Fuster.... uns anys abans, però, de l'experiència d'anar de paquet en un trajecte en moto sorgí Al Vent, la seva cançó emblemàtica i peça musical històrica.
·
Amb 22 anys realitza la seva primera actuació pública. Un dels fundadors dels Setze Jutges -el sr. Espinàs- queda impressionat i el convida a cantar a Barcelona .... l'any següent, el 1963, s'edita el seu primer EP.
·
Des de llavors, el sr. Raimon ha desplegat la seva capacitat d'emocionar-nos amb cançons intenses, amb interpretacions passionals, cridaneres, exhaustes... El 1964 aparegué el primer LP i, en ell, les seves cançons més conegudes i reconegudes: D'un temps, d'un país, Diguem no, La nit, Al vent... L'any següent coneix a l'Analissa Corti, que acabà sent la seva muller i inspiració per a moltes cançons d'amor.
·
Els anys posteriors, el seu èxit creua fronteres per plantar-se a Bèlgica, París, Alemanya, Suïssa, Cuba, Mèxic... fruit del reconeixement de la seva obra, però també de la censura i persecució que les seves lletres patiren per part del govern franquista. Als anys '70, es converteix en l'adaptador i intèrpret per excel·lència de l'obra de Salvdor Espriu o Ausiàs March (Veles e vents, és una autèntica joia). Mentre Franco agonitza, el sr. Raimon estrena al Palau dels Esports Jo vinc d'un silenci, l'any 1975. Dos anys després, marxa de gira per Japó, país que anys després li regalà una versió d'Al Vent cantada en japonés per una coral nipona.
·
Els anys '80 significaren un tanteig prudent amb els sintetitzadors; i l'any 1987, edita un dels, per a mi, millors treballs de la seva carrera: Presències i oblit, amb una peça en concret, Primer parlaré de tu, d'un romanticisme aclaparador. A partir d'aquí, els seus discs amb material nou es distancien cada cop més i publica recopilacions diverses ... ell, però, no deixa de voltar pel món amb la seva guitarra .
·
Moment especial en la seva trajectòria fou la celebració, l'any 1993, dels 30 anys d'Al Vent, en un concret multitudinari i emotiu. En un Palau Sant Jordi ple de gom a gom, Raimon estigué acompanyat d'un llarg llistat d'amics i amigues que li volgueren retre un sentit homenatge: Mikel Laboa, Pete Seeger, Ovidi Montllor, Serrat, Pi de la Sera, la Lira Ampostina...
·
El final dels '90 és una època de reconeixements a la seva trajectòria, com la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya... però també de moments durs com la xiulada que patí a Madrid, per cantar en català, en el concert-homenatge a Miguel Angel Blanco, en un acte encobert del PP i la seva cansina ideologia anti-catalanista.
·
La darrera dècada, Raimon ha anat editant noves revisions de la seva obra i, molt de tant en tant, algun treball inèdit... com el que ens ocupa.
·
RELLOTGE D'EMOCIONS és un treball de lletres directes, en la tònica del millor Raimon, però de continguts més calmats, més moderats, sense aquell apassionament i ràbia de temps antuvis. I és que el sr. Raimon s'ha fet gran i com ell diu en una cançó d'aquest darrer disc: "amb més records que projectes / amb més passat que futur / amb un present prim, com sempre / amb una vida que fuig". Us recomano tot el disc però a mi em té el cor robat Punxa de temps, en la que recorda com la seva mare i ell, quan era petit, interpretaven una versió molt especial de la Internacional.
·
Nostàlgia, emoció, música encissadora i versos d'una naturalitat alliçonadora.
Ens treiem el barret davant del mestre. Gràcies, sr. Raimon, per aquest regal.
·
·
Us deixo amb la versió nipona d’Al Vent del mític concert de 1993, cantada pel grup Warabi za … serveixi com un homenatge sentit al país del sol naixent i els durs moments que els està tocant viure.
·

·

(per cert, si algú/na vol Rellotge d'Emocions només cal que ho demani)
·

3 comentaris:

NUR ha dit...

M'agrada molt Raimon!!!!

Ciutadà K ha dit...

Ho sabem, jove, ho sabem ... a veure quan el tornem a veure en directe, no??

Pejota ha dit...

Ës genial,amb la potència de veu i sobretot pel contingut de les lletres. El que ha de fer és més directes per a poder gaudir de la seva presència i dels seus comentaris