dijous, 2 d’agost del 2012

DESCOBRINT A BON IVER

_
Divendres passat, al Poble Espanyol de Barcelona, va actuar Bon Iver, nom amb el que es coneix el grup que acompanya a Justin Vernon. El sr. Vernon ha estat un dels darres descobriments musicals després d'aconseguir -per sorpresa de molts i moltes- 2 premis Grammy al millor nou artista i millor àlbum de música alternativa.

Al sr. Justin Vernon li han passat moltes coses en els darrers anys i tot plegat ha confluit en el lloc on està ara... el novembre de 2006, després de trencar amb el seu grup musical (DeYarmond Edison), després d'una ruptura sentimental i lluitant contra la mononucleosi hepàtica el sr. Vernon va fugir de tot plegat i es va retirar a una cabana de caça del seu pare, al nord de Wisconsin. Allà tancat durant 3 mesos -acompanyant de la neu, del silenci, del fred, del temps i de la sèrie Doctor en Alaska- va brollar la inspiració... i les cançons soltes van donar forma al disc For Emma, forever ago, editat el 2007 (entenent que Emma deu ser la seva -ex), un disc folk de guitarres acústiques, percussions suaus, tocs de metall, lletres sinceres i doloroses i una veu de falset marca de la casa. Un treball delicat però amb ànima, amb cos. Encara que la metàfora sigui forçada, es tractava d'un disc que sortia de la fredor d'una ànima plena d'hivern (bon Iver no deixa de ser una derivació del Bon Hivern francès.. o català! però també remet a l'expressió bon ivre, és adir, bona borratxera).
El 2011 edità un EP -Enough Thunder- amb el sr. James Blake (gran, el sr. Blake!) i aquell mateix any arribaria LP homònim: Bon Iver i els premis Grammy ...

Bon Iver, és el disc amb el que l'hem descobert... un disc més lluminós que l'anterior, el gel es va desfent, arriba l'escalfor i es noten canvis musicals: més presència de teclat, percussions més clares, tot sona a més llibertat... Marcadament folk però amb un neguit indie obert a d'altres sonoritats i efectes.

Un bon descobriment, Bon Iver, us deixo amb el vídeo de la cançó Towers del seu premiat darrer treball... ja el coneixeu?