dijous, 7 de febrer del 2013

DESCOBRINT ALS THE XX

_
_
Es tracta d'un dels grups més valorats l'any passat, alguns parlen de que el seu segon treball Coexist ha estat el millor que ens ha donat el 2012. No sé si n'hi ha per a tant, però als que estem pillats per la música dels '80, pels sons dels The Cure o Joy Division, el descobriment dels The XX ha estat una gran troballa.
 
The XX és un grup format a Londres l'any 2008, inicialment eren 4: Romy Madley Croft (veu i guitarra), Oliver Sim (veu i baix), Jamie Smith (bateria i samplers) i Baria Qureshi (teclats i guitarra); aquesta darrera, però, ben aviat va deixar el grup per acabar quedant The XX com un trio.
 
Escoltant qualsevol tema seu es fan evidents les seves influències: música dels '80 el R&B, i grups com CocoRosie, The Cure, Joy Division o Pixies. Amb una base de guitarra molt pròxims al Durruti Column.Les seves cançons són xiuxiuejos a cau d'orella, laments melòdics, peces plenes de lirisme. 
 
L'agost del 2009 van editar el seu primer disc: XX. Va sorprendre la seva proposta i els fèu guanyar el Mercury Prize 2010.
 
En la seva pàgina web informen que han creat el festival Night+Day per al proper estiu a Lisboa, Berlin i Londes. Ells com a comissaris del festival convidaran als seus grups preferits i actuaran en entorns escollits per ells com les Torres de Belem a Lisboa, el parc Spreepak de Berlin i el Osterley Park House de Londres
 
Amb només 2 treballs ja s'han fet un lloc en el panorama musical i ens poden oferir moltes coses interessants en un futur.

L'any passat van estar a Barcelona en el Primavera Sound, el novembre a Madrid i el proper 2 de maig tornen a Barcelona, al Poble Espanyol.