dilluns, 3 de febrer del 2014

SR. HIROO ONODA


 (1922-2014)
 
No em considero pro-bèlic, ni m'apassionen especialment les batalletes militars però la història del sr. Onoda és d'un romanticisme que no m'ha deixat indiferent.
 
El sr. Onoda fou un soldat de l'emperador japonés durant la II Guerra Mundial, que destacat a l'illa Lubang de Filipines la seva missió era sabotejar instal·lacions i evitar el desembarcament de l'enemic a l'illa. El soldat va lluitar pel seu país durant 29 anys després d'haver finalitzat la guerra perquè no se'n va assabentar de que aquesta havia acabat. Sí, amics i amigues, el sr. Onoda es va camuflar i amagar tan eficientment que es va evadir del món fins que el 1974 va sortir de la selva per a descobrir que la Guerra havia finalitzat, que el seu emperador no hi era i que el seu imperi ja no era un imperi.
 
Ja sé que us semblarà inverosímil però és cert. De fet, es va intentar contactar amb ell, un avió dels EEUU va llençar panflets que deien: "la guerra es va acabar el 15 d'agost de 1945. Baixeu de les muntanyes!", però el sr. Onoda va pensar que era propaganda aliada i no en va fer cas. L'any 1952, un altre avió va llençar fotos i cartes de la seva família demanant que es rendís... però no en va fer cas i va continuar sobrevivint a la selva, sol. L'any 1974, un aventurer el va trobar i li va explicar que la guerra havia acabat... ell, però, va dir que sense ordres directes del seu superior no podia entregar les armes. Doncs, flipareu perquè el govern nipó va localitzar el seu antic superior -el tinent Taniguchi-  i li va ordenar que entregués el seu sabre.
 
El sr. Onoda va escriure una autobiografia amb el títol Sense rendició: la meva guerra de trenta anys, i feia xerrades als joves sobre com sobreviure a la selva.
 
El Japó és fascinant, no em digueu!