dimecres, 25 de març del 2015

SRA. VIRNA LISI

(1936-2014)

Fa uns mesos moria la sra. Virna Lisi una de les actrius més populars del cinema italià. Potser la sr. Lisi no tenia la vistositat i voluptuositat d'altres companyes del gremi com la Lollobrigida, la Cardinale o la Loren i la seva melena rossa no hi ajudava a donar el perfil d'actriu 'típicament italiana' però fou una de les actrius més talentoses de la seva generació.

La sra. Lisi va nèixer amb el nom de Virna Pieralisi a la ciutat d'Ancona però ben aviat la seva família aniria a viure a Roma i als 16 anys ja debutava en una producció cinematogràfica, el musical "... e Napoli canta...", es tractava d'un film de baix pressupost com d'altres que fèu en els seus inicis i gairebé sempre en rols secundaris. Cinc anys després aconseguiria el seu primer paper protagonista a La mujer del día (1957) ... a partir d'aquí la seva trajectòria professional no es va aturar, incloent televisió, teatre i cinema, on participaria en més d'un centenar de rodatges. 

Va participar en films europeus de principis dels '60 com Rómulo y Remo (1961), Eva (1962) o Casanova 70 (1965) fins a creuar l'Atlàntic i debutà a Hollywood amb Como matar a la propia esposa (1965) amb Jack Lemmon com a company masculí. Malgrat haver participat en diverses produccions USA no es pot dir que la sra. Lisi triomfés als EEUU i va alternar durant la seva participació en films d'allà amb films d'aquí (Europa) sempre tenint el seu espectacular físic com a punt central de la seva interpretació, malgrat que ella intentés desvincular-se. De fet, molts crítics parlen d'ella com la Monroe italiana pels intents de la italiana per desfer-se de l'etiqueta de sex symbol, a l'igual que ho intentà la Monroe al final de la seva carrera.

Malgrat la innegable rellevància en el món del cinema, no seria fins al 1994, -quan ja tenia 58 anys- que aconseguí el reconeixement amb premis gràcies al paper de Caterina de Medici realitzat a La Reina Margot (de Patrice Chereau) que li proporcionaria el premi a millor actriu al Festival de Cannes i en el premi César.

La sra. Lisi no va deixar de treballar i en els darrers 10 anys es va centrar en el mitjà televisiu participant en diferents projectes. Com ho fèu Lauren Bacall, la sra. Virna Lisi no pergué ni un punt de bellesa per anys que complís...