dimarts, 17 de gener del 2017

LES CRIATURES MÒBILS DEL SR. THEO JANSEN



Segur que per les xarxes socials us heu trobat amb alguna fotografia de creacions d'aquest artista i, també, per exemple en una anunci recent de BWM. El sr. Theo Jansen -holandès, nascut l'any 1948- és un escultor cinètic. Va cursar estudis de física que deixà a meitat i es decantà per la pintura. L'any 1981 va crear una màquina que pintava i l'any 1990 va desenvolupar el projecte Animaris (animals de platja), treball amb el que s'ha popularitzat la seva obra. 


El sr. Jansen construeix l'estructura, com esquelets, d'animals que són capaços de caminar per la força del vent, el vent les fa moure. L'artista es dedica a crear vida artificial mitjançant l'ús d'algortimes genètics. Sistemes complexos per a crear artefactes aparentment senzills. El material de base de les estructures són tubs de plàstic.

Theo Jansen the most amazing sculpture2L'impacte visual d'aquestes creacions és innegable. L'efecte hipnòtic és inqüestionable. Veure-les en moviment ens fa pensar en criatures realment vives que es mouen lliurement per la platja.


Les paraules de l'artista tenen un punt, fins i tot, inquietant: "Desde 1990 he estado ocupado creando nuevas formas de vida. No con polen o semillas, estos tubos amarillos de plástico se utilizan como el material básico de esta nueva naturaleza. Puedo hacer esqueletos que son capaces de caminar con el viento, por lo que no tienen que comer. Con el tiempo, estos esqueletos sobreviven cada vez mejor a elementos tales como la tormenta y el agua y, finalmente, quiero poner estos animales en las playas a modo de rebaños, por lo que van a vivir su propia vida".