dijous, 27 de juliol del 2017

MR. MARTIN LANDAU

                           Resultat d'imatges de fotos martin landau
            (1928-2017)

Fa uns dies moria el sr. Martin Landau, redescobert per a molts gràcies al sr. Tim Burton i a l'encertat paper de mr. Bela Lugosi que li va donar a Ed Wood (1994). El sr. Landau, però tenia més trajectòria abans del sr. Wood...

Nascut a Nova York fou actor de televisió i cinema. La seva carrera va començar als anys '50 del segle passat i un dels papers més rellevants de llavors fou el de dolent Con la muerte en los talones (1959).

Nascut a Brooklyn, als 17 anys va treballar com a dibuixant i caricaturista en el New York Daily News, però diuen que influenciant per Charles Chaplin va decidir dedicar-se a la interpretació. Va estudiar a l'Actors Studio, coincidint amb Steve McQueen i allà va impartir classes a Jack Nicholson o Anjelica Huston. L'any 1955 va debutar a Broadway. 4 anys més tard participà en el film de Hitchcock i té un petit paper a Cleopatra (1963).

Però el seus dies de glòria i popularitat estigueren a la televisió: Després de rebutjar ser el mismíssim mr. Spock d'Star Trek, seu paper més popular fou a la sèrie de tv Misión Imposible (entre 1966 i 1973), pel que va guanyar, fins i tot, un Globus d'Or l'any 1969. Als '70 participaria en la mítica Espacio 1999, que només durà 2 temporades. Ja en el cinema, destacable és la seva presència a La Caída de la Casa Usher (1979) del sr. Roger Corman.

Resultat d'imatges de oftalmologo delitos y faltas martin landauL'any 1988 va guanyar el segon Globus d'Or pel paper secundari a Tucker: un hombre y su sueño (de Francis Ford Coppola) pel que va ser nominat, també, als Oscar. La segona nominació als Oscar fou per Delitos y Faltas (1989) de Woody Allen i el guanyaria a la tercera vegada per Ed Wood (1994) fent d'un decadent Bela Lugosi. Va participar com a secundari en films com Pinocchio (1997), Rounders (1998) o Sleepy Hollow (1999).

El nou segle va  començar amb una reducció de la presència  del sr. Landau en la gran pantalla; va participar en comptats films, entre ells: City of Ember (2008), 9 (2009), posant veu al professor Rzykruski a Frankenweenie (2012) i la seva darrera participació cinematogràfica fou a Entourage (2015).

El sr. Landau és un exemple clar d'etern secundari, i un secundari solvent, convincent i amb un estrany magnetisme. El sr. Landau desprenia magnetisme amb la seva mirada (entre inquietant i afable), amb el seu robust aspecte i el seu aire elegant de senyor.

De la seva trajectòria ens quedem, sense dubtar, amb dos perles en la seva filmografia: l'oftalmòleg de Delictes i faltes i la decadència senyorial del mestre Lugosi...

Gran, mr. Landau !!!