dimecres, 5 de desembre del 2018

COLLITES DE VENEZIA I DONOSTIA 2018

Resultat d'imatges de roma alfonso cuaron

Va passant la vida i als festivals internacionals no els presto l'atenció que mereixen i és important, perquè d'aquí surt la collita d'aquells films rellevants que caldrà detectar i perseguir.

Repassem allò més destacable dels dos darrers festivals internacionals més rellevants: Venècia i Donostia 2018.

LA 75ena. MOSTRA DE VENÈCIA

La Mostra de Venècia arriba a l'edició número 75 i entrega el seu Lleó d'Or a la seva carrera al sr. David Cronenberg.

A Venècia es va gaudir, fora de concurs, de la nova meravella de Zhang Yimou: Ying (Ombra) , un bon Yimou (que enyorem de fa temps). Es va viure el 'suposat' naixement com a actriu de Lady Gaga (dic 'suposat' perquè tots/es l'hem gaudit de vampira memorable a American Horror History) a A star is born, dirigida i protagonitzada -ara sí!- pel debutant en la direcció  Bradley Cooper

Es va veure i premiar el darrer treball dels Coen (ja disponible a Netflix): The Ballad of Buster Scruggs, un film que havia de ser sèrie de 6 capítols que finalment és una peli amb 6 històries independents situades en el Far West. En la roda de premsa, els germans van alabar (i molt!) la tasca de Netflix a l'hora de produir projectes que no veurien mai la llum si no fos per aquesta plataforma/productora.  Suspiria  -el remake del film de Dario Argento de 1977- dirigit, aquest cop, per Luca Guadagnino va passar per Venècia abans de Sitges. Amb interpretacions femenines potents, segons el director, és una història de dones, sobre la part terrible de les relaciones interpersonals i la part terrible de la feminitat.

Destacable Sunset, el nou film del director de (la multipremiada) El Hijo de Saul, Lászlo Nemes. Com la nova del sr. Julian Schnabel -At Eternity's Gate- amb el sr. Dafoe posant rostre a Vincent Van Gogh

L'any passat guanyava el mexicà Guillermo del Toro i aquest any un altre mexicà s'emportà el premi gros del Festival de Venècia amb Roma, la mooolt aclamada nova peli d'Alfonso Cuarón (el de Gravity o Hijos de los hombres). Una història familiar amb un impecable blanc i negre i que té molt d'autobiogràfic per al director. El film fou descartat pel Festival de Cannes per ser de Netflix i la podrem gaudir a partir del 14/12/18 en aquesta plataforma (us animo, però, a veure-la en pantalla gran... el film s'ho mereix!)... Per acabar, amb Venècia, l'única directora seleccionada per a la competició (fet molt criticat) -Jennier Kent- s'emportà premi, el Premi Especial del Jurat... aix. 


EL 66è. FESTIVAL DE DONOSTIA

Resultat d'imatges de entre dos aguas isaki lacuestaEl premi gros per al sr. Lacuesta evidencia l'impecable trajectòria com a director/autor que s'està construint del debutant amb Cravan vs. Cravan ; cada nou film és un esglaó de risc artístic. En aquesta ocassió Entre dos aguas vol ser una segona part de l'eixida (i premiada) La leyenda del tiempo, i veure què se'n va fer dels germans protagonistes del film de 2006; com sempre en l'autor, realitat i ficció es barregen de forma magistral. 

En el Donostia 2018 s'entregà premis honorífics a Hirokazu Koreeda, Danny Devito i Judi Dench. 

En quant a films... el reixit nou film del sr. Rodrigo Sorogoyen (director de Que Dios nos perdone): El Reino, una radiografia efectiva i punyent sobre la corrupció política a la penínsul·la, amb Antonio de la Torres i (imprescindible en qualsevol film espanyol) Barbara Lennie. Quien te cantará, la nova delícia del imprescindible sr. Carlos Vermut. El thriller psicològic, intriga policial, drama familiar i retrat d'una època: l'Argentina dels dies premisal cop d'Estat de 1976 a Rojo de Benjamin Naishtat. Destacable, també, la proposta de Las Herederas de Marcelo Martinessi o la nova meravella de la sra. Naomi Kawase: Vision, amb Juliette Binoche.


PREMIS VENÈCIA 2018
-Lleó d'Or (Millor pel·lícula): Roma d'Alfonso Cuarón
-Gran Premi del Jurat: La favorita de Iorgos Lanthimos
-Premi Especial: The Nightingale de Jennifer Kent
-Millor Direcció: Jacques Audiard per The Sisters Brothers
-Millor Actor: Willem Dafoe per At etenity's gate
-Millor Actriu: Olivia Colman per La favorita
-Millor Guió: The Ballad of Buster Scruggs de Joel i Ethan Coen
-Millor Intèrpret emergent: Baykali Ganambarr per The Nightingale
-Millor Òpera Prima: The day I lost my shadow de Soudale Kaadan
-Millor Documental: The great Buster

PREMIS DONOSTIA 2018
-Conxa d'Or Millor Pel·lícula: Entre dos aguas d'Isaki Lacuesta
-Conxa de Plata a la millor direcció: Rojo de Benjamin Naishtat
-Conxa de Plata millor actriu: Pia Tjelta per Blind Spot
-Conxa de Plata millor actor: Darío Grandinetti per Rojo
-Premi Especial del Jurat: Alpha, the right to kill de Brillante Mendoza
-Premi Millor Fotografia: Pedro Sotero per Rojo
-Premi Millor Guió: ex-aequo Paul Laverty per Yuli i Louis Garrel per L'homme fidele.