dimarts, 14 de maig del 2019

6 PEL·LICULES QUE VAN QUEDAR INACABADES...


La Vida és el què té: que arriba un moment que s'acaba. Fins i tot, per als realitzadors i realitzadores talentoses o, directament, genis del setè art. Evidentment, hi ha molts exemples de films inacabats però us repasso 6 que tenen la seva rellevància.

Resultat d'imatges de something's got to giveSOMETHING'S GOT TO GIVE (1962)
Dirigida per George Cukor és una de les 6 que més imatges i fragments hem vist, ja que s'ha intentant finalitzar en diversos cops i perquè es van filmar unes escenes mítiques i moooolt suggerents de la que seria la darrera pel·lícula de Marilyn Monroe: unes escenes en la que la mítica Marilyn es banyava en una piscina totalment despullada. El comportament de l'actriu va provocar que l'acomiadessin a mig rodatge però el mateix Dean Martin va decidir no continuar en el film si Ella no hi era... així que la van readmetre. Malauradamant, pocs dies després l'actriu moria. A jutjar pel guió sembla ser que aquest film hagués pogut signifcar el descobriment -per fi- de la potencialitat més dramàtica de l'actriu, en un intent per aparcar la imatge de rossa tonta que la va perseguir tota la vida. Gran, la sra. Monroe!

Resultat d'imatges de que viva mexico eisenstein¡QUÉ VIVA MÉXICO! (1979)
Resultat d'imatges de kaleidoscope hitchcockDirigida per Sergei Eisenstein, el mític director rus, un dels avis del cinema i expert en mostrar-nos pasatges de la  Russa. El sr. Eisenstein (que morí l'any 1948) tenia intenció de filmar el procés revolucionari del país mexicà, sembla ser que el mateix Stalin va cancelar el rodatge i anys  Grigori Aleksandrov va intentar finalitzar-la amb les indicacions que va deixar escrites el sr. Eisenstein. Es poden trobar fragments per youtube.




KALEIDOSCOPE (1964)
Dirigida per Alfred Hitchcock, no va ser el seu darrer film però sí que fou un intent d'enfosquir l'estil que havia caracteritzat les seves pel·lícules fins llavors. Es tractaria d'un thruller violent, ple de sexe, assassinats i violacions; fins i tot, en l'aspecte tècnic  formal volia plantejar canvis: rodar amb llum natural, amb la càmera a l'espatlla o punts de vista diferents... sembla ser que la proposta era massa arriscada per a l'època i no va trobar financiació. Algunes d'aquestes idees foren utilitzades en el penúltim film del director: Frenesí (1972).

Resultat d'imatges de el dia que el payaso lloro jerry lewisEL DIA QUE EL PAYASO LLORO (1972)
Dirigida per Jerry Lewis, va començar a gravar imatges per a un film sobre un pallasso que intentava fer riure a nens en camps de concentració nazis ... no es va finalitzar perquè ningú entenia l'arriscada proposta. Podem trobar per youtube fragments de lectura de guió. El sr. Lewis, dos anys abans de morir (2015) va regalar tot el que havia filmat a la Biblioteca del Congrés dels EEUU, que la podrà mostrar públicament a partir del 2025.



Resultat d'imatges de don quijote orson wellesDON QUIJOTE (1969)
Dirigida per Orson Welles. La única de les 6 que va ser, més o menys, finalitzada gràcies a la feina de Jesús Franco rematant la feina del mestre Welles l'any 1992. Òbviament, no es tracta del film que el gran Welles hagués fet, però es que el carismàtic director va deixar 15 projectes pendent de finalitzar. 






Resultat d'imatges de my best friend birthdat tarantinoMY BEST FRIEND BIRTHDAY (1987)
Dirigida per Quentin Tarantino. Es  del primer film d'aquest director, abans de Reservoir Dogs -considerat el primer film-. My best friend birthday la va dirigir i protagonitzar l'any 1984, quan treballava en el videoclub, en 21 anys i amb només 1000 dòlers de pressupost. Malauradament, un incendi la va destruir i només es van poder salvar 36 minuts localitzables  youtube.