dimarts, 21 d’abril del 2020

FASCINAT PER 'FUGINT DE LA CRITICA' DEL SR. PERE BORRELL DEL CASO


Fa molts anys que estic fascinat pel quadre que teniu aquí dalt. Des del primer dia que el vaig veure. El trencament dels límits del marc dins del marc. El ulls desorbitats. L'actitud de fugida del personatge pintat. No sé que és però té un efecte gairebé hipnòtic en mi. Es tracta de 'Fugint de la crítica' del pintor català Pere Borrell del Caso, nascut a Puigcerdà l'any 1835 i mort a Barcelona el 1910. El quadre fou pintat l'any 1874 i crec que aquesta dada em fa valorar més aquesta obra, per l'aspecte trencador tenint en compte l'any en que fou pintat.

El sr. Borrell del Caso, en uns inicis ebenista, té una sòlida trajectòria, sobretot, com a retratista, sobri i directe, militant del realisme en la pintura, amb alguna obra religiosa i costumista. L'obra que teniu aquí és un magnífic exponent de trompe-l'oeil o trampantojo, és a dir, 'trampa per a l'ull', corrent pictòrica que es caracteritza per obres que provoquen efectes òptics. 

En féu d'altres com Dos nenes i Dos nens rient (ambdós de 1880), però amb l'efecte que us deia de menor intensitat que en el quadre que té 'pillat'.


El mestre Borrell creà escola amb il·lustres pintors que van passar per les seves classes, com els seus fills i néts que van continuar la tradició pictòrica del seu avi.

Fugint de la crítica, fou escollit com a coberta del catàleg de l'exposició Five Centuries of Trompe l'Oeil Painting organitzada per la National Gallery de Washington, DC l'any 2003; l'any 2010 va il·lustrar el cartell i el catàleg de l'exposició Täuschend echt sobre l'art del trompe-l'oeil en el Bucerius Kunst Forum d'Hamburg.

No em direu que no és una meravella de quadre ... m'encanta !!!

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Sí, sempre m'ha fet gràcia aquest quadre. Sempre he pensat que és en DiCaprio qui s'intenta escapar de la crítica!

Ciutadà K ha dit...

ostres, XeXu intepretació molt original del quadre ... a partir d'ara no me'l miraré amb els mateixos ulls :P :P :P