dijous, 20 de maig del 2021

MARIA ARNAL I JOHN TALABOT A LA BIENNAL DE VENEZIA AMB 'AIR/AIRE/ARIA'

 

No podíem tenir millor ambaixadora a la Biennal de Venècia que la sra. Maria Arnal. La cantant i compositora, juntament amb el Dj i músic electrònic John Talabot han dissenyat l'espai sonor per al pavelló Catalonia in Venice- AIR/ARIA/AIRE que l'Institut Ramon Llull presenta a tant prestigiós esdeveniment, comissariada per l'arquitecta Olga Subirós.

El tema central de la Biennal d'enguany és 'Com viurem junts?' i AIRE és una investigació sobre l'aire com un bé comú del qual depén la nostra supervivència. El projecte es concreta en una gran instal·lació multisensorial que proposa una immersió en l'experiència de la contaminació de l'aire; en el que es destaca el paper de l'arquitectura i l'urbanisme en el context de dues crisis: la del canvi climàtic i la de salut pública provocades per les emissions de combustibles fòssils. En l'actual situació pandèmica, nombrosos estudis han vinculat la contaminació de l'aire amb una major incidència de casos de Covid19 en zones urbanes.

L'espai expositiu acosta a les persones visitants a tres aspectes de la contaminació de l'aire: la seva materialitat, la seva aparent invisibilitat i el seu impacte en les nostres ciutats. L'instal·lació proposa 12 mesures per canviar radicalment la ciutat de Barcelona i fer-la més saludable i sostenible obtinguda d'un complex anàlisi de diferents equips d'investiació (ús de big data). I l''aire' està en el punt central d'aquest projecte, no oblidem que la contaminació de l'aire afecta a 7 de cada 10 ciutats, 9 de cada 10 persones en el món respiren aire contaminat i més de 7 milions de persones a l'any moren en el món per la contaminació de l'aire. Sembla ser que l'oceà antàrtic és l'únic lloc del món on es pot respirar aire pur. L'ària que han compost per l'ocasió Arnal & Talabot  aporta el marc sonor a la instal·lació immersiva reproduït per més de 50 altaveus.

La instal·lacio havia de muntar-se l'any passat però la pandèmia ho va fer endarrerir a enguany. Estarà disponible del 22 de maig al 21 de novembre. Per tant, si aneu per Venècia, ja ho sabeu!

La concreció del projecte sonor (que s'ha editat en vinil) consta de 3 parts (Aria I, II i III) i dues versiones exteses de 21 minuts (Aerial) i una altra de 90 minuts (Ethernal).

Aquí podeu escoltar la peça sencera: