dimecres, 26 de gener del 2022

'DEMON' AL CINECLUB LA RAPITA

 

Gràcies al projecte FilmoXarxa demà a les 20:00 podrem gaudir al CineClub La Ràpita d'un film no estrenat a les sales comercials però que va tenir un bon recorregut per festivals internacionals, recollint més d'un premi. Es tracta d'un film que ens ve de Polònia: DEMON (2015), és el tercer film del director Marcin Wrona, tercer i últim, ja que durant la fase de presentació del film, en el festival de cinema de Gdynia (Polònia), se'l van trobat penjat a l'habitació de l'hotel, tot fa pensar en un suïcidi. La ruta de festivals va continuar i una afectada vídua fou l'encarregada de presentar-la en el Festival de Sitges (en el que va aconseguir el Premi a la Millor Fotografia) i mesos posteriors el premi a la millor pel·lícula en el Festival de Cinema Fantàstic d'Austin.

El sr. Wrona només tenia 42 anys i un prometedora carrera per davant.

Demon és un film que ens ofereix múltiples entrades, en el que es combina de forma encertada drama i humor i en la que trobem conceptes com la masculinitat, la virilitat, la recerca de la protecció de les persones estimades.

La història és aparentment senzilla: un home arriba des d'Anglaterra a Polònia per a casar-se; el pare de la núvia els regala unes terres per a que s'hi construeixin una casa. En el terreny el nuvi descobreix òssos humans enterrats, restes del genocidi jueu que intenten ocultar per a que no afecti l'imminent boda... tot plegat desemboca en una història de possessió demoníaca rescatant el mite jueu del Dybbuk en el que un esperit maligne -generalment l'ànima en pena d'un mort- que estan a l'infern perquè algun motiu els impedeix 'entrar al cel' (el suïcidi, per exemple); aquest esperit posseeix altres criatures. És vàlid crear vincles del què veiem amb la Història del país. 

Podem parlar de comèdia negra, de drama històric, de film de terror... difícil classificar-la. Pel·lícula amb una atmosfera malsana i una fotografia impecable

Us esperem demà dijous 27/01/22 a les 20:00 a l'Auditori Sixto Mir.