dilluns, 21 de març del 2022

L'ESTANDARD RAONABLE

 

Ara que hi ha bufets d'advocats que tenen la barra de fer-te fora de la feina perquè la teva productivitat està "a nivells preocupants, molt per sota de qualsevol estàndard raonable", convé recordar que al Japó hi ha una religió que facilita als seus creients els tractes amb l'empresa.

Es diu MtoP, un nom que en principi no sembla gaire atractiu per a un credo, però ja se sap que avui en dia l'extravagància està molt valorada. La va fundar Motohiro Hisano, que n'és el summe pontífex. Adverteix que no fa miracles i que no té poders especials de cap mena. No vol que l'adorin ni demana cap contribució econòmica. Per convertir-t'hi, l'únic que has de fer és seguir a Twitter el compte oficial d'aquesta religió: @MotohiroHisano. Jo ja ho he fet.

La idea bàsica és que a la vida no s'ha de fer res que no vingui de gust. Al Japó, on fer hores extres a la feina és la pràctica habitual i tema de debat nacional, hi ha persones que moren per treballar massa. Fins i tot tenen una paraula per definir aquesta mort: karoshi. No ha d'estranyar: en japonès tene paraules per a les coses més impensades. Com passa amb altres creences, aquesta et permet brandar-la per dir allò de: 

- La meva religió no m'ho permet.

És una argúcia infalible perquè el nen no hagi de menjar carn de porc a l'escola, per no banyar-se més d'un cop cada quinze dies o per col·locar els mobles de la casa segons les normes del fengshui. Només cal triar la religió que t'interessa per oposar-te a cada cosa. Al Japó, la llei prohibeix la discriminació per motius de credo, i per això la de Hisano és una solució ideal. A més, la pots usar fins i tot quan et conviden a una festa que no et ve gens de gust. Al·legues que no hi pots anar per "motius religiosos" i avall que fa baixada. Ves si gosarien dir-li a Motohiro Hisano que la seva productivitat està arribant a nivells preocupants, molt per sota de qualsevol estàndard raonable.


Quim Monzó a La Vanguardia de 12/01/22