diumenge, 3 de juliol del 2022

mónFILMAT 2022 #2: PRODUCCIONS LOCALS

 
Una de les prioritats de mónFILMAT és fer visible aquelles produccions de persones creatives del territori. Cada any, la nostra graella té un lloc destacat per aquells projectes que han estat gestats des d'aquí. Enguany aquesta representació té dos noms propis: Mario Pons (de l'Ampolla) i Jaume Cebolla (de Deltebre).

El primer és un senior a l'hora d'aixecar produccions audiovisuals i sempre amb el territori com a plat principal i amb l'acompanyament de valors i reivindicació. El cinema del sr. Pons és combatiu, naturalista i amb el documental per bandera. A l'Espill agafa a l'Hilairie Arasa -persona que va marxar a l'estranger per guanyar-se la vida- com una excusa per parlar-nos de totes aquelles persones d'allà o d'aquí que intenten sobreviure i trobar el seu lloc en el món. Un documental que ens parla de llibertat, de compromís. El mateix Mario Pons (director) i Hilairie Arasa (protagonista) ens acompanyaran en la presentació del film i posterior torn de preguntes del públic.

El segon és un junior. Jaume Cebolla encara no té moltes produccions a les seves espatlles però, fins ara, el paisatge és un punt central. A 'Oda la roca' -un curt documental- ens parla amb testimonis del magnetisme que la muntanya desperta en aquelles persones que es dediquen a l'escalada i al muntanyisme. La sessió on veurem Oda la roca forma part de mónMUNTANYA que gaudirem a l'edifici de Lo Sindicat (el que fou un dels cinemes d'Amposta, ara reconvertit en un FabLab) juntament amb els dos darrers curtmetratges de Lois Patiño: 'Sembrador de Estrellas' i 'Sycorax'.