dimecres, 17 d’agost del 2022

COLLITA DE L'ATLANTIDA FILM FEST 2022

 

Arriba la 12ena. edició de l'Atlàntida Film Fest, el festival de cinema que va nèixer per a ser online quan encara no teníem pandèmia i les activitats via telemàtica no estaven en primera plana tot i que també té presència física a Mallorca.

Enguany ens hem cruspit 20 pelis de l'Atlàntida mitjançant Filmin: 18 pelis de ficció i 2 documentals.

Els documentals giraven al voltant de dues figures imprescindibles de la literatura contemporània: el sr. Milan Kundera i la sra. Patricia Highsmith. En els respectius films es repassen les seves obres i ens mostren aspectes poc congeguts de la seva vida personal, especialment de la sra. Highsmith. Imprescindibles per a fans d'aquests autor i autora.

Pel que respecta als films de ficció tremenda l'agressió homofòbica de 'Animals', feia temps que no sentia un dolor físíc veient una peli; agressió a banda, el film és una encertada reflexió al voltant de com es posiciona la societat davant l'homosexualitat. Menció especial per a 'Small Body' (Piccolo corpo, en la versió original), el delicat film de la sra. Laura Samani un brillant reflexió-roda movie sobre la pèrdua i el dolor. 

Impressionant el que ha fet el sr. Aristotelis Maragkos amb una producció del 'any 1995 -The lingoniers, del sr. Tom Holland (res a veure ambel jove Spiderman) sobre un conte d'Stephen King i com si d'un material de found footage es tractés n'ha fet una nova verisió -The timekeepers of eternity- amb un flipada aportació formal. Tremenda! serà un film de culte a la de ja mateix !!!. Encertada i sensible la mini-sèrie 'The Emigrants' dirigida pel responsable de 'Utoya 22 juli': Erik Poppe; en aquest cas ens porta a la supervivència dels suecs que marxaven 'a fer les amèriques' a finals del segle XIX... preciosa!

Visualment hipnòtica l''Atlantide' i el seu viatge per la Venèzia més actual i desconeguda: no tot són turistes i transatlàntics. Bona proposta per a conèixer la joventut d'aquell entorn i el tunejo de la llanxes. Sensible i molt interessant (tot i que ja ens sonava a peli vista) la guanyadora de l'Atlàntida 2022: 'Petit Nature' sobre l'enamorament d'un menor cap al seu mestre. Molt boja i, fins i tot, gore a 'Bloody oranges', una sàtira política carregada d'humor negre. Sensible i empoderada 'La colina donde rugen las leonas', un film amb ressons de 'Mustang' (2015). Violenta ¡ sòlida l'ucraïnina 'Rhino' una tarantiniana peli del món gangster dels '90 amb ressons del 'Uno de los nuestros' d'Scorsese.

L'arriscada 'Soul of a beast' té una bona arrencada com a film de triangle sentimental però es torna erràtica a mida que avança el metratge i se'ns perd una mica. Psicodèlica, barroca i indigesta la nova proposta del sr. Mandico a 'After blue'.

Més títols que s'afegeixen a una llista de cinefàgia imparable i incurable. Ja em direu què tal si en veieu alguna...