divendres, 15 de març del 2024

'MANHATTAN' AL CINECLUB LA RAPITA




Aquest diumenge obrim la porta del CineClub La Ràpita al sr. Woody Allen. El director enamorat de Nova York i que l'ha filmat com pocs entrarà a l'Auditori Sixto Mir amb un dels seus primers films més valorats: 'Manhattan', de 1979.

'Manhattan' és la història d'Isaac, un home que es troba en el triangle entre 3 dones: una que representa l'ambient més intel·lectual i snob, que encarna Diane Keaton; una exmuller venjativa interpretada per Meryl Streep; i una jove adolescent per la que sent un gran amor romàntic encarnada en Mariel Hemingway. Sabent el que ha estat la vida del sr. Allen en posterioritat: les denúncies de la seva exmulller Mia Farrow per suposats abusos contra un dels seus fills i la relació amb la seva filla adoptiva (que encara manté)... aquest film de 1979 ja va rebre crítiques davant la relació entre un home de 40 anys i una jove de 16. Ja en aquella època els treballs i la forma de treballar de Woody Allen era molt criticada: La mateixa Meryl Streep recorda un rodatge amb un Woody Allen mut i inexpressiu i manifestava que, en veure el film, sentia que no n'havia format part; d'altra banda, la seva vida d'alta riquesa amb Rolls Royce amb xòfer i el seu apartament estava molt lluny de l'estil de vida bohemi dels artistes que filmava en els seus films. Això serà una constant al llarg de tota la seva vida i filmografia la necessitat d'exposar que la seva Vida no era la que explicava en els seus films, tot i que l'estil que utilitzava podria fer pensar que eren autobiogràfiques.

Crítiques a banda, la filmografia del sr. Allen té uns quants títols que són perles de la Història del Cinema i el film que ens ocupa és un d'ells i té diversos valors afegits: un dels primers és la fotografia impecable en blanc i negre del sr. Gordon Willis. La segona és l'embolcall musical, impregnat tot el film pel Rhapsody in Blue de Gershwin... fotografia i música faciliten la creació d'una filmació de Nova York com pocs cops l'hem vist en pantalla gran.

Sense dubte es tracta d'una de les obres majors de Woody Allen que aquest diumenge a les 18:30 podreu veure a l'Auditori Sixto Mir de La Ràpita.

Si és que som gent afortunada ...