dimecres, 25 de setembre del 2024

'BICICLETA, CULLERA, POMA' AL CINECLUB LA RAPITA


Coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer, el passat 21 de setembre, el CineClub La Ràpita ofereix un sessió amb un dels documentals que millor ha sabut exposar el què comporta tenir aquesta malaltia o conviure amb algun familiar que la tingui.

Bicicleta, cullera, poma (2010) és el documental dirigit per Carles Bosch que s'aproxima a Pasqual Maragall i la seva família poc després d'haver fet públic ell mateix que patia Alzheimer. Durant dos anys, l'equip de rodatge va acompanyar l'ex-president de la Generalitat i la seva família en diferents visites al neuròleg, en les reuninos familiars a la masia de Rupià i en la vida quotidiana de la família Maragall. 

Les 3 paraules del títol formen part de l'exploració clínica de la memòria a curt termini que s'utilitza a l'hora d'abordar la malaltia. El documental no pretén ser un documental només de l'Alzheimer sinó de l'impacte que aquesta genera en la persona que la pateix i en el seu entorn familiar; i ho fa d'una manera que ens fa evident la incomprensió, l'impotència i la soledat davant d'una situació tan colpidora. L'encert del film, precisament, resideix en com és capaç d'exposar les relacions i les dinàmiques familiars que es desenvolupen després d'un diagnòstic d'aquesta malaltia, els mecanismes de supervivència que es generen. 

Un film valent en el que la família Maragall es 'despulla' davant la càmera per a mostrar l'espontaneïtat i la vulnerabilitat dels éssers humans davant l'Alzheimer.

Estrenada en el Festival de Cinema de Donostia va guanyar el Premi al Millor Documental en els Goya i en els Gaudí el 2011.

La projecció comptarà amb la presentació de l'Associació Familiar Alzheimer Montsià. 

Un film necessari per a conscienciar, aprendre i emocionar