dimarts, 24 de setembre del 2024

SITGES 2024: CARTELL I PROGRAMACIO

 

Enguany arriba l'edició número 57 del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que tindrà lloc del 03 al 13 d'octubre. Enguany serà el 34 any que hi vaig, de forma ininterrumpida cada any; gràcies a Amposta Ràdio tinc la sort, des de fa uns anys, d'anar com a acreditat de premsa... tota una setmana devorant cinema sense parar i gaudint de l'ambient festivalero que només té lloc a Sitges.

Ja fa anys que la programació del Festival de Sitges és inabastible, inassumible, impossible arribar a tot el què allà s'hi programa. Per tant, entre totes les seccions que al llarg dels anys ha anat acumulant: Secció oficial, Panorama, Noves Visions, Anima't, Brigadoon, Clàssics, Family i WomanInFan... hem de seleccionar allò que volem veure, bucejant entre tanta oferta.

El cartell ens parlar de la desfiguració, de l'univers freak, leitmotiv del Sitges 2024.

El Jurat de la secció oficial del Sitges 2024 està format per: Christophe Gans (director), Fred Dekker (guionista i director), Carlota Perea (directora), Stephen Trower (music) i Lisa Dreyer (directora de festival).

Com ja és habitual dels darrers anys, la llista de premiats de forma honorífica és considerable:

-       Gran Premi Honorific:

o   Geoffrey Rush  (actor)

-       Premi Honorific Maquina del Temps:

o   Mike Flanagan (director)

o   Nick Frost (actor)

o   Alexandre Aja (director)

o   Corey Feldman (actor)

o   Heather Langenkamp (actriu)

o   Fred Dekker (director, guionista)

o   Ovidio G. Assonitis (director, productor i guionista)

-       Nosferatu:

o   Fabio Testi (actor)

-       Premi Melies Career:

o   Christophe Gans (director)


Directors rellevants en la programació d'aquí i d'allà són: Steven Soderbergh, Qunetin Dupieux, Fabrice du Welz, Kiyoshi Kurosawa, Soi Cheang, Verronica Franz, Pupi Avati, Nacho Vigalondo, Galder Gaztelu-Urrutia o Carles Torrens.

La Inauguració i la Cloenda aniran a càrrec de veterans: el sr. Steven Soderbergh i Presence obrirà el Festival, una peli sobre una família que es muda de casa i a la nova sembla que "no estan sols"; el sr. Alexandre Aja 'tancarà' el Festival amb 'Nunca te sueltes', en un film amb Halle Berry i una cabana amb entorn sobrenatural.

Com us deia, la llista de propostes és infinita, destaco:
  • La Sustancia (Coralie Fargeat): Un body horror amb Demi Moore que va escadalitzar a Cannes.
  • Exhuma (Jang Jae-hyun): terror sobrenatural amb Choi Min-sik (prota de Oldboy)
  • The Second act (Quentin Dupieux): la nove bogeria d'un dels directors habituals de Sitges, amb Lea Seydoux, Louis Garrel i Vincent Lindon
  • Daniela Forever (Nacho Vigalondo): sobre un home que participa en un assaig clínic per a controlar el seus somnis i poder-se reunir amb la seva novia morta.
  • Rich Flu (Galder Gaztelu-Urrutia): El director de El hoyo ens proposa una nova fàbula moral; un viru mata a qualsevol que tingui qualsevol tipus de riquesa.
  • Una ballena (Pablo Hernando): Amb Ingrid Garcia-Johnson en el paper d'una assasssina a sou, amb un component de criatura monstruosa
  • Bodegon con fantasmas (Enrique Buleo): Proposta esperéntica, comedia negra amb presència paranormal.
  • Timestalker (Alice Lowe): La directora de Prevenge ens planteja una comedia romàntica de reencarnacions
  • Speremageddon (Tommy Wirkola/Rasmus A. Siversten): D'animació amb una carrera d'espermatozous. Comèdia hilarant sobre el despertar sexual adolescent.
  • Memorias de un caracol (Adam Elliot): Nova proposta d'animació del director de Mary and Max
  • Cloud (Kiyoshi Kurosawa): Des del Japó ens parla dels horror i perills d'internet...
  • Sanatorium Under the Sign of the Hourglass (Germans Quay): La nova filigrana dels reis de l'stop-motion.
  • The soul eater (Alexandre Bustillo i Julien Maury): La nova proposta malrotllera d'aquests directors francesos sobre la desaparició de nens en un poble partat de tot.
  • Maldoror (Fabrice du Welz): El director d'Adoration torna a Sitges en un film sobre un policia que es vol agafar la justícia pel seu compte.
  • Apartment 7A (Natalie Erika James): La directora de Relic ens proposa una preqüela de La Semilla del diablo, amb Julia Garner.

No podem oblidar l'oportunitat que ens ofereix el Festival de Sitges de poder veure en pantalla gran clàssics com Freaks (1931), El conde Drácula (1970) de Jesús Franco, La matanza de Texas (1974), El rostro (1958) de Bergman o Pesadilla en Elm Street (1984)...


10 dies d'intensitat i saturació màxima de cinema. Com ja sabeu, és la meva bombolla paradisíaca anual....