dimarts, 15 de març del 2011

AVUI: 10 MILLES PER VEURE UNA BONA ARMADURA

·

Sí, el disc més esperat de la música catalana dels darrers temps avui surt al mercat (digital). Es tracta del segon treball del grup Manel que després de despuntar com un dels grups més originals, populars, innovadors i atractius han de demostrar que el seu èxit no era fruit d'un disc rodó... Després de llençar, des de diferents xarxes socials, vàries cançons en forma d'avançament avui podrem gaudir de l'estrena digital de la criatura.
·
Per començar, el títol ja és de risc: 10 MILLES PER VEURE UNA BONA ARMADURA, no passarà a la història per ser dels més curts ni fàcils... aquest nom ve de l'obra de Shakespeare Molt soroll per no res, en la que Cladui, a l'acte segon, escena tercera, recorda com va ser un soldat que hauria caminat deu milles per veure una bona armadura. Com comenten irònics els Manel "bé, nosaltres no hem llegit l'obra de Shakespeare, però sí que hem vist la pel·lícula que va dirigir Kenneth Branagh".
·
De ben segur, aquest disc ens confirmarà que el que aconseguiren els Manel amb Els millors professors europeus (amb el títols els nois s'ho curren!!) no fou qüestió de sort, sinó de les seves enormes aptituds musicals. Les seves peces, amb instrumentació molt acurada i lletres d'un enginy apabullant, ens parlen d'un grup que marcarà escola. En aquest nou disc han aparcat l'ukelele però han obert els braços a l'orquestra en moltes cançons... com afirmen ells mateixos, un disc "sense vocació rupturista"... és que si una cosa funciona, per a què canviar-la?.
·
El primer vídeo -el de la canço Aniversari- és excel·lent; dirigit per Alex Pastor (director d'Infectados) i protagonitzat per Biel Duran i Sergi López tot recreant una sessió del Cluedo (algú/na recorda aquest joc?). El diumenge el van entregar amb el diari Ara... aquí el teniu, ràpid!mireu-lo! perquè segur, segur que el retiren 'en breve':

Aquí us deixo la crítica del disc del sr. Esteban Linés de La Vanguardia del 13/03/11.
·
Pop de vocación clásica
En un loable ejercicio de apartarse ante lo que les estaba sucediendo, los cuatro miembros del cuarteto Manel decidieron hará cosa de un año más o menos poner en hibernación su vis más pública y dedicarse a la composición de un nuevo disco. El período de alejamiento y relativa reclusión ha finalizado y se anuncia la aparición de esta decena de canciones abrigadas bajo un título de corte shakespeariano con la parafernalia de las grandes estrellas -la verdad es que, para los parámetros españoles, hay que cuidar como oro en paño un grupo que es capaz de ofrecer un pop-folk costumbrista, del que vende más de 35.000 copias de su primer disco, llena los recintos por donde va y son unos astros de los universos virtuales-.
Aupados a una condición de fenómeno bastante extramusical (muy a su pesar, sin duda), Manel ha proseguido en esta nueva entrega su camino artístico caracterizado por la coherencia y por ahondar allí donde sí son realmente fuertes: crear hermosas composiciones de pop a modo de crónicas existenciales (desde la inicial Benvolgut o la en todos los sentidos espléndida Boomerang hasta La bola de cristal o la sensacional Deixa-la, Toni, deixa-la). En este sentido, el álbum rezuma una admirable arquitectura armónica y una producción vocal como principales baluartes para defender unos textos que son su mayor patrimonio.
Las composiciones de Guillem Gisbert ganan, pues, en esta segunda entrega, profundidad literaria, reincidiendo en la cotidianidad descriptiva, la casuística sentimental repleta de detalles, en fin, en la crónica social desde la cercanía no comprometida.
·






20 comentaris:

Vane ha dit...

Si, si, si!! el disc ja és aquí!!! Uuueee!!
Quin vídeo més xulo!! Els hi ha quedat fantàstic!!

Nur ha dit...

per q l'han de retirar, no ho entenc!
molt xulo!!

Ciutadà K ha dit...

Ai, sí Vane, han tornat per la porta gran ... jo estic enamorat d'aquest vídeo!!

Ciutadà K ha dit...

Perquè viola drets de propietat intel·lectual, Nur... al youtube ja l'han retirat per ordre de la productora... internet no és lliure, amics i amigues!!!

Laura ha dit...

han aparcat l'ukelele? nye!

pati di fusa ha dit...

després, desafiant el diluvi universal, me'n vaig de pet a l'fnac a comprar-me les 10 milles per veure la bona armadura!!! visca maneeeeeeeeeel!!! i molt xulo el vídeo!

ah, i fora la propietat intel·lectual, buuuuuuuuuuuh!!!

Ciutadà K ha dit...

sí, Polita, l'han aparcat una mica... pel que sembla se l'acabaven de comprar i els feia ilu incloure'l... aquest cop, els tira més el banjo, diuen.

(a vosté li va l'ukele, o què? :P )

Ciutadà K ha dit...

sí, m'apunto: buuuuuuuhhh!!

Per cert, Pats ha vist que avui fan un concert per 100 socis Fnac: http://tiendas.fnac.es/el-triangle/manel-%E2%80%9C10-milles-per-veure-una-bona-armadura%E2%80%9D/

vosté és sòcia??? :O

pati di fusa ha dit...

qué me cuenta??? no sóc sòcia, que va! vostè sí? per què no m'envia el carnet via hife? :p

hosti, el diluvi no és universal. és descomunal. demà encara quedaran cedés, oi? :S

Vane ha dit...

al You tube encara hi és... l'ha publicat al facebook "el món a Rac 1" i jo ja l'he publicat.. de mentres que estigui aquí.. el disfrutarem.

Laura ha dit...

em feia molta gràcia el noi amb l'ukelele, es veu que el va posar de moda i tot. el banjo ens agrada, també. :-)

Anònim ha dit...

Caram!, quina espectació que hi ha per ací amb el disc de Manel, jo també l'aniré a buscar però de segur que a l'Fnac no, els discos en aquesta botiga per lo general solen estar uns 2 o 3€ més cars que en botigues més petites i regentades per a petits comerciants que s'intenten guanyar la vida humilment, comprem Manel, recolsem la indústria musical de casa nostre i al mateix temps si o comprem a botigues de gent de casa també ajudarem al nostre país, l'Fnac no deixa de ser una multinacional!

Ciutadà K ha dit...

- I tant que quedaran CDs, benvolguda Pats! no s'amoïni com vosté està tota Barcelona!! :P
- Sí, guadim mentre poguem, Vane
- Cert, Polita el detall ukelele en directe tenia el seu puntet, no?? ara que el banjo tampoc no deslluïrà, eh?
- Benvolgut anònim, gràcies per la seva participació, sobretot per encertada i combativa.. tota la raó en el que diu sobre l'FNAC i apostar pel comerç propi... però, personalment, aquesta multinacional francesa em desperta cainyo, què vol que li digui, no ho puc evitar!! :D ... gràcies per comentar!!

Maria ha dit...

JA el tinc!, quin discàs, aquests els Manel s'han superat de totes totes, estic ben enganxada.

Aprofitant que era a la botiga vaig ddescobrir un grup que no coneixia, la portada em va cridar la atenció i vaig demanar al dependent que em posés el disc i m'el vaig comprar, es diuen Kibor i de veritat que prometen, tenen un video a youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=r-WXTo6Jr_c&hd=1

A veure que us en semb+la.

Anònim ha dit...

Un bon disc. Però pel meu gust han aparcat massa els ritmes llatins i l'estil fresc de l'ukelele, i els ha sortit un disc molt més "tranqui" i d'introspecció. El trobo més monotemàtic (gairebé tots son temes de parelles que trenquen, exs, amors passats o complicats... (Benvolgut, Salt, Bola de Cristall, Aniversari, Flor Groga, Miquel i Olga, Criticarem Pentinats, Deixa-la Toni), i algunes sonen com una revisió lenta de temes de l'anterior disc. Bé, també hi ha temes molt bons musicalment i les lletres son exquisites gairebé totes.
Bé en resum, m'ha agradat el disc, però trobo el primer molt més divertit.

SenyorSunyer ha dit...

Una delícia. Estic d'acord amb l'anònim anterior pel que fa a l'abandonament de ritmes llatins. No ho vaig però negatiu. Gustos colors cert és. Potser no és tant un abandonament com que els Manel s'han comprat instruments nous i han dotat aquest CD de molta més musicalitat i textura. Però com de música, com gairebé tot, no en sé res només puc dir que m'ha agradat. Molt.

Ciutadà K ha dit...

Caram, no hi ha res com fer un post dels artistes de moda!! :P

Gràcies visitants nouvinguts!!!
- Maria: Prenc nota dels Kibor, que no els coneixia. Merci!
- Anònim: Tens tota la raó, després de 9 ó 10 escoltades hem de dir que el primer era molt més divertit... però aquest té uns arranjaments musicals impressionants i unes lletres més críptiques i misterioses, el primer era més 'facil' en lletres.
-SunyerSunyer: Estem d'acord! Ens ha agradat i molt!

Vane ha dit...

Haig de dir que, al concert, i pel que van dir a varis concerts, l'ukelele el treuen donant un to diferent a les noves cançons del segon disc.
Nota final: un 26!!!!!!!

Linus ha dit...

Tot i que no va ser per Manel, fa dos anys em vaig comprar un ukelele i he tingut l'oportunitat de sentir el plaer de tocar les seves cançons del primer disc i ara del segon.

La veritat és que en aquest cd si que l'ukelele queda en un segon pla, però no desapareix pas. Ja he tocat quasi totes les cançons amb el mateix i si un s'hi fixa no costa trobar-lo.

(Per cert, el puntejat d'Aniversari és genial)

Ciutadà K ha dit...

Oh!
no coneixia ningú que toqués l'ukelele i menys que toqués cançons de Manel ... Felicitats!
Certament, el seu nivell musical és superb!

gràcies per la visita, Linus!