dimecres, 6 de novembre del 2019

SER MEMBRE DEL JURAT DEL 8è FESTIVAL DE CINE KUNTURÑAWI


Fa 8 anys que a l'Equador fan un festival de cinema ben especial, està organitzat per la Fundación Arte Nativo, entitat creada l'any 2000 amb la missió de "promoure, investigar, capacitar i preservar el patrimoni cultural i les manifestacions artístiques culturals dels pobles indígenes i mestissos, amb projectes amb enfocaments: d'interculturalitat, enfortiment del desenvolupament des d'allò local, participació ciutadana, equitat de gènere i generacional"... amb aquests plantejaments ja us podeu imaginar que el Festival de Cine Ecuatoriano Kunturñawi (que significa 'ull de cóndor') és molt més que programar i projectar cinema.

L'any 2006 Fundación Arte Nativo van crear el festival Kunturñawi amb l'objectiu de descentralitzar el cinema equatorià i aproximar l'experiència de veure cinema a poblacions que no disposen d'un equipament adeaquat per a gaudir del cinema. Els organitzadors i organitzadores (amb l'encantadora Pia Zurita com a directora/fundadora) reivindiquen el cinema com un dret cultural al que tota la població equatoriana ha de poder accedir. D'aquesta forma, la programació del festival s'escampa pel territori equatorià establint sessions de projecció en 4 províncies diferents: Bolívar, Pastaza, Tungurahua i Chimborazo.

foto de Pia Zurita.

L'amiga Pia va venir com a convidada al mónFILMAT 2019 i ens va explicar molt bé totes les activitats que envolten el festival sempre perseguint aquells objectius de que us parlava.

El Festival s'estructura en 5 categories: Llargmetratges Documentals (6 seleccionats), Llargmetratges Ficció (3), Curtmetratges Ficció (12), Curtmetratges Documental (13), Curtmetratges Aniimació (3) i Curtmetratges Universitaris (11). En total 48 produccions equatorianes que ens parlen del bon moment creatiu que està vivint el país. 

El festival es va inaugurar el passat dissabte 02 de novembre i durarà fins al 28. 


El Ciutadà K ha tingut l'honor de ser convidat a formar part del Juratde l'edició d'enguany. Malauradament, no hi aniré, però és un goig que et proposin una cosa així ja que tinc l'oportunitat de poder aproximar-me a una cinematografia tan llunyana (geogràfica i cultural) i poder visionar el bo i millor de la recent producció equatoriana. 

Així doncs, se m'ha girat feina amics i amigues, 9 pel·lis m'estan esperant per a que les vegi, les gaudeixi i les valori arribant a un acord amb la resta de membres del Jurat per a triar el millor curtmetratge i llargmetratge del 8è Festival Kunturñawi.

El que us deia, un honor!