dimarts, 11 de febrer del 2020

PREMIS OSCAR 2020: PARASITOS, GRAN GUANYADORA

Resultat d'imatges per a "oscar premio parasito"

El sr. Bong Joon-ho ja pot estar content, ja. Ha aconseguit el que ningú havia aconseguit abans: que una pel·lícula 'de parla no anglesa' s'emportés, també, l'Oscar a la Millor Pel·lícula.... fent doblet i afegint millor Direcció i Millor Guió Original. La passada matinada del dilluns es van entregar els Oscar i aquesta fou la gran sorpresa, la gran majoria esperàvem que el premi a la Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa seria prou premi, com ha vingut fent l'Acadèmia de Hollywood  al llarg de la Història d'aquests premis, però que aconseguís, també, el de Millor Pel·lícula era impensable.

Es tracta d'un d'aquells -pocs casos- en que allò què voldries s'imposa al què et pensaves que passaria. Ho hem dit molts cops, quan fas la 'quiniela' de premis intentes posar-te en el lloc dels acadèmics o del jurat i no tant del què tu voldries que passés. El petit 33% d'encerts demostra que posar-nos en el lloc dels acadèmics aquest any no ens ha sortit bé... o bé, els acadèmics pensen més com jo del que em pensava (uf).

Mooooltes decepcions per al cinema nominat de la península: Klaus i Dolor i Gloria van marxar amb les mans buides, tot i l'impacte internacional que ha tingut la darrera i reixida obra del manxec més conegut al món (amb permís del Quijote). Aquest cop, Pe no va poder cridar el seu "Pedroooooooo", tan recordat. Tot això, és cert que està nominat ja és una gran reconeixement.

La gala d'enguany va tornar a fugir de tenir presentador/a i, potser per a compensar-ho, el component musical va estar més present que en anteriors gales. L'inici de la srta. Jannelle Monae va convèncer als assistents com va sorprendre (i molt!) l'actuació d'Eminem (gairebé desaparegut de la Via pública) per a cantar la peça per la que se'l va premiar -Lose yourself inclosa a 8 Millas- però que no va anar a recollir-lo...  La presència de Gisela a l'hora d'interpretar la cançó de Frozen 2 amb la resta de 'Elses' del món que han cedit la seva veu en l'idioma corresponent. 

A nivell musical s'ha destacat el primer cop que una dona -imparable Hildur Guonadottir- hagi guanyat el premi a la Millor BSO, això no vol dir que els Oscar no hagi premiat mai a cap dona en l'apartat musical, però des de que aquesta categoria es diu així (l'any 1999) no l'havia guanyat cap dona. Anteriorment, per a categories similars, s'havia premiat a Marilyn Bergman (1973), Rahel Portman (1996) o Anne Dudley (1997)... presència mínima tenint en compte els anys que fa que existeixen els Oscar.

La parella amb més 'xispa' a l'hora d'entregar els premis foren els 2 protagonistes de (la fallida) Cats, reivindicant el paper dels efectes visuals en qualsevol film ... ells saben, perfectament, de què parlen.

Molt destacable el discur del sr. Joaquin Phoenix: que si Veganisme, que si LGTBI, que si dones i comunitat indígena, que si referències al seu enyorat germà (per a tots i totes) River Phoenix... va tenim temps de parlar de tot i, també, de fer autocrítica per la mala vida que ha donat a companys/es de professió i directors/es en alguns rodatges... El premi a Joker és el següent cop que els Oscar premien a un mateix personatge (també se l'emportà Heath Ledger) com passà en Vito Corleone, que Marlon Brando i Robert de Niro s'emportaren Oscars respectius.

Com us deia, Parásitos guanyadora clara -encara que amb només 4 Oscar- de la gala dels Oscar i aquí us deixo la llista de premiats/ades amb el meu ridícul 33% d'encerts:

LLista Premis

-       Mejor Película: 'Parásitos' de Bong Joon-ho O
-       Mejor Director: Bong Joon-ho - 'Parásitos' O
-       Mejor Actor: Joaquin Phoenix - 'Jóker'  O
-       Mejor Actriz: Renée Zellweger - 'Judy' O
-       Mejor Actor Secundario: Brad Pitt - 'Érase una vez en... Hollywood'  O
-       Mejor Actriz Secundaria: Laura Dern - 'Historia de un matrimonio' O
-       Mejor Guión Original: 'Parásitos' O
-       Mejor Guión Adaptado: 'Jojo Rabbit' O
-       Mejor Película Internacional: 'Parásitos' (Corea del Sur) O
-       Mejor Fotografía: '1917' O
-       Mejor Montaje: 'Le Mans '66' O
-       Mejor Diseño de Producción: 'Érase una vez en... Hollywood' O
-       Mejor Vestuario:'Mujercitas' O
-       Mejor Maquillaje y Peluquería: 'El escándalo' O
-       Mejores Efectos Visuales: '1917'   O
-       Mejor Edición de Sonido: 'Le Mans '66'  O
-       Mejor Sonido: 1917'  O
-       Mejor Música:'Joker' (Hildur Guðnadóttir)   O
-       Mejor Canción Original: I'm Gonna Love Me Again - 'Rocketman' O
-       Mejor Película de Animación: 'Toy Story 4'  O
-       Mejor Película Documental: 'American Factory'  O
-       Mejor Cortometraje de Ficción: 'The Neighbours Window' O
-       Mejor Cortometraje Documental: 'Learning to skateboard in a warzone (if you're a girl)' O
-       Mejor Cortometraje de Animación:'Hairlove'  O