dijous, 14 de gener del 2021

'I AM NOT YOUR NEGRO' AL CINECLUB LA RAPITA

 

Aquest any nou el CineClub La Ràpita enceta programació recuperant un film que -per problemes tècnics- no va poder ser projectada el dia previst. Però és un documental massa potent com per a prescindir-ne.

'I Am Not Your Negro' és una pel·lícula documental de Raoul Peck del 2016 que va acumular premis en diversos festivals internacionals: Premi del Públic del Festival de Toronto, Millor Documental segons la crítica de Los Ángeles, Millor Documental en els BAFTA, Millor Documental en els premis César i nominat a millor documental en els Oscar d'aquell any.

El film es basa en el llibre inacabat del sr. James Baldwin 'Remember this house', que tracta del racisme als EEUU. Aquest llibre fou escrit l'any 1979 i a partir de l'assassinat de 3 figures cabdals de l'activisme de la comunitat de negra: Malcolm X, Martin Luther King i Medgar Ever ens parla de la lluita pels drets civisl i del racisme existent als EEUU. La veu en off del sr. Samuel L. Jackson ens fa de fil conductor i narrador del film.

Sembla ser que el llibre inacabat tenia ben poques pàgines (unes 30) i la germana de l'autor va recopilar material no publicat i dispers i li va entregar al director del film per a poder realitzar el film.

El film, doncs, ens enfronta a la pitjor cara del gènere humà mostrant diferents tipus d'odi contra els negres: accions violentes però també missatges directes en la publicitat, en el cinema o els mitjans de comunicació.

"La història dels negres a Amèrica és la història d'Amèrica" és una de les contundents frases que podrem escoltar en el film a més d'un relat en primera persona sobre l'horror que suposa ser diferent i la salvatge manca d'empatia al què pot arribar l'ésser humà. 

No sortirem de la sala saltant d'alegria un cop acabi el film... però segur que sortirem més 'persones' ...