dissabte, 9 de març del 2024

'LA SINGLA' AL CINECLUB LA RAPITA

 

Demà, al CineClub La Ràpita, tenim un documental d'estrena recent, fet excepcional en la programació del nostre CineClub. 'La Singla' es va estrenar l'any passat, dirigit per la sra. Paloma Zapata i que ha rebut el Premi Especial en els Premis Feroz.

És el tercer documental de la directora del film que s'està especialitzant en documentals al voltant de la música -el primer dedicat a DePedro a 'Casamance. La banda sonora de un viaje' (2016), el segon dedicat a Peret a 'Peret. Yo soy la rumba' (2018)- i en aquesta ocasió, a 'La Singla', ens explica la història d'Antònia Singla, nascuda l'any 1948 a Barcelona. Va crèixer en el barri barraquista del Somorrostro de Barcelona, al poc de nèixer va quedar sorda però aquest fet no li va impedir arribar a ser una aclamada balladora de flamenc als anys '60 del segle passat arribant a enlluernar personalitat com Dalí, Marcel Duchamp, Antonio Gades o Paco Rabal en els diferents 'tablaos' on va ballar de la peninsula però també d'Alemanya, Àustria o França. Molts la consideraven l'hereva natural de Carmen Amaya. Una jove Antonia Singla va aparèixer ballant a 'Los Tarantos' (1962) el clàssic de Rovira Beleta... però, de cop, 'La Singla' desapareix de l'escena pública... el documental 'La Singla' vol descobrir què va passar amb aquesta bailaora tan prometedora. 

Antoñita La Singla o 'La Singla' va nèixer en una família de gitanos i de ben petita va començar a tenir  uns dolors molt intensos al cap que els metges no van saber detectar en facilitat, suposadament podria ser una meningitis que li va provocar una sordesa absoluta en pocs mesos de vida. No va poder parlar fins als 8 anys i entre el veïnat la coneixina com la 'múa'; fins als 16 no va arribar a parlar correctament. Va crèixer aprenent a ballar rumbes, fandangos, buleries i flamenc fixant-se en el ritme visual  marcat per les cordes de les guitarres i les palmes de la gent. Va començar a ballar professionalment a l'edta dels 12 anys en tavernes de Barcelona, fins arribar a ballar a l'Olympia de París, Berlin o Stuttgart... de fet, La Singla va ser més famosa a l'estranger que al nostre país. Trets diferencials com a bailaora és que ballava amb pantalons i de que els artistes que l'acompanyaven els costava 'seguir-la' ja que al no escoltar la música sovint anava al seu aire.

Un dels seus germans va obrir -l'any 2017- un local amb tablao flamenco anomenat 'La Singla' com homenatge a la seva germana, al C/Marina 181, davant de la plaça de La Monumental... 

La Singla amb 75 anys, actualment, viu retirada del món de l'espectacle a Santa Coloma de Gramanet.

En la projecció de demà, comptarem amb la presència d'Emili Cadenas logopeda del CREDA (Centre de Recursos Educatius per a Deficients Auditius) que ens podrà oferir un bon complement al film explicant-nos els serveis que ofereixen.

Si voleu conèixer la vida de 'La Singla' heu de venir demà a les 18:30 a l'Auditori Sixto Mir de La Ràpita.