dimarts, 16 de maig del 2017

EL FINAL DEL DELTA...


Per als i les que no sou de les Terres de l'Ebre aquesta imatge no us impactarà especialment però per a les persones que vivim aquí és un símbol, una manifestació gràfica del que fa temps que notem i pel que fa temps que es lluita: el Delta desapareix.

Aquesta imatge és el trencament de la barra de la platja de Buda que separar ls espais interiors  del Delta amb aigua dolça (o Calaixos) del mar. Això ja ha succeït altres cops quan hi ha temporal però quedava resolt de forma natural ... fa quatre mesos i la situació continua igual i ens evidencia l'extrema vulnerabilitat d'aquest espai natural.

El Delta s'acaba si no hi posem remei. No arriben sediments des del riu que mantingui i enforteixi el Delta: dels 25 milions de tones anuals que arribaven a principis del segle XX, es va passar als 17 milions a mitjans del segle passat i ara estem als 0,15 milions anuals. 

És el final del Delta ...






18 comentaris:

Anònim ha dit...

Haureu de buscar alguna altre reclam turístic

Cinta Ramirez ha dit...

No val la pena contestar-te si creus que el Delta és solament turisme.

Marfullet ha dit...

Pots vindre tu de pallasso !!!!

Ciutadà K ha dit...

Uep! Haya calma. No he eliminat el darrer comentari perquè tinc per norma no eliminar res però abans que res hem de ser respectuosos... el sr. Pons és un veterà i molt volgut en aquesta casa i el seu comentari s'ha d'entendre amb la ironia i humor que el caracteritza... en qualsevol cas, pot expressar el que li doni la gana!! només faltaria

Cinta i Marfullet gràcies per la seva visita!

Anònim ha dit...

Evidenment aquest senyor pot dir el que vulgui, i evidenment els que ens sentim al•ludits com a habitants del Delta, li podem respondre el que creguessim convenient.Crec que estem parlant d'un assumpte molt greu sobre el que no es poden fer bromes ni "gracietes"

Anònim ha dit...

Dius això perque no hi penses en les persones que hem nascut aqui i anavem a la platja cada fin se setmana, on podiem estar una bona estona caminant des d'on deixaven aparcats els cotxes els nostres pares fins la mar. Indignació es el que tenim per a que ara amb la ironia o com ho volgues dir vingues tu a tocarnos la moral.

Anònim ha dit...

Oooh se esta acaban com moltes coses.....es lo que ya!tot es per culpa nostra adeu delta adeu

Anònim ha dit...

Yo men riure dels altres quan començen a desapareixer les cases i casetes de primera linea de mar

Anònim ha dit...

La vida no és cap reclam turístic!!

Anònim ha dit...

Que poc sentiment envers la gent ke viu i a vist el delta en la seva resplandor, i la tristesa que t'agarra quan saps que la platja on het van dur els teus pares desde petit ja no hi es, o es inaccessible (com ara la punta del fangar). Ipòcrita

Anònim ha dit...

No veig el motiu de riure que ja veus, mentres rius i ets un ignorant ja es podria estar pensant una opció

Unknown ha dit...

era de veure, nomes el tems podria ficar el punt sobre la i, ja es massa tart per revertir en certs sector, el mal es molt cronic, no l´importem a ningu , la generalitat es renta les mans, moltes paraules boniques poro reees. igual el govern central, que no mes penssa amb donar aigua a les seus respectius interessats, com he dit abans, el mal es cronic ,no l´importem a ningu.

Anònim ha dit...

Ser de les Terres de l'Ebre i veure com desapareix fa mal, fa molt mal...
El turisme ha explotat tot i tant de bo es quedessin a casa seva, peró el problema és més greu... sense sediment desapareix el Delta, desapareixem nosaltres, la Catalunya insólita...
Impotència i tristesa és el que sentim.
No és tema de riure's, ja que humans, animals i flora desapareixerem amb ell... Desapareixerà un tresor mediambiental únic...

Anònim ha dit...

Que passi això es una llàstima.. A l'hora que una oportunitat per pensar lo malament que estem fent algunes coses. En cualsevol cas no es un motiu de mofa ni de hironia. Sencillament perque no hi ha cabuda per elles. Perque del turisme en vivim a tot catalunya x igual. Ningú pot alliçonar ningú sobre això. Es un desastre medioambiental que ens afecta a tots, ebrencs i no tant ebrencs. Podriem mostrar una mica més de germanor tots plegats.

Joan Solà ha dit...

Molt trista, aquesta notícia! Molt! Jo sóc de Barcelona i empatitzo completament amb vosaltres. La pena és també meva.

david perelló ha dit...

Pel que jo entenc, el problema està en la falta de sediments que arrossega el riu i que queden retinguts a les presses dels molts embassaments que té riu al llarg del seu curs.
Desconec quina pot ser la millor solució, però no sembla fàcil i no solament perquè les diferents administracions es posin d'acord a buscar-les, sinó perquè deixar baixar sediments amb regularitat, no és fàcil i serà car, i vivim en un món on primer és la rendibilitat de les coses.
Potser seria millor encarar-ho en positiu, vull dir, que més que lamentar-ho, que també, potser s'hauria d'explicar que es pot fer i de quina manera per evitar aquesta regressió.

Anònim ha dit...

Doncs jo no soc del Delta,i em dolen coses com que els interessos econòmics prevalgui pel damunt del equilibri amb la natura.
Ho pagarem tots i els que vinguin darrer.

Anònim ha dit...

Volen lo delta para que los pixapins vinguen avore los ucells, com diuen ells, se pensen que lo delta es dells, circulen per aqui, com per barcelona, com a borregos que son