Repassar les programacions dels festivals d'arreu del món i, sobretot, els films premiats és una bona forma d'estar el dia d'allò què hem de veure. Amb ells ampliem la llista de 'coses que hem de pescar'. Al mes de maig va tenir lloc el Festival de Cannes 2022 i no n'havíem parlat.
Sembla ser que ha estat un Cannes amb molts noms importants però amb poques 'coses noves'; és a dir, grans noms però poc risc.
El sr. Ruben Östlund ha tornat a guanyar la Palma d'Or (ja ho féu amb 'Square', el 2017) amb el seu nou film: 'Triangle of sadness'. Només 8 directors/es han guanyat 2 premis grans, entre ells: Coppola, Kusturica o els germans Dardenne; i només 2 ho han aconseguir en dues pelis consecutives en la seva trajectòria cinematogràfica, només ho han aconseguir el sr. Haneke, i el sr. August i, enguany, el sr. Östlund. El film del sr. Östlund és un autèntic monument a l'escatologia (amb vòmits i excrements) que ens explica la història d'un creuer de multimilionaris que acaba en naufragi, posant en evidència la lluita de classes entre rics/pobres. Des de la primera projecció ha cultivat crítiques contundents per reaccionària, sexista,... l'estil del director ja és aquest, en algun moment provocador i sovint carregat de misantropia.
Films destacats: 'Close' del sr. Lukas Dhont (reflexió sobre la soledat, l'amistat i la pèrdua); 'Stars at noon' de la veterana Claire Denis (una barreja d'intriga política i història d'amor que no està entre les millors de la directora), les dues 'ex aequo' pel Gran Premi del Jurat. El Premi del Jurat també ha estat ex aequo: 'Le otto montagne' de Felix van Groeningen i Charlotte Vandermersch (una història d'amistat amb molt de paisatge) i 'Eo' de Jerzy Skolimowski (una història al voltant del maltractament animal).
Millor direcció per a un dels directors sud-coreans imprescindibles del cinema contemporani: Park Chan-wook amb el seu nou film: 'Decision to leave' (una nova combinació de gèneres i imatges enlluernadores; un thriller amb història romàntic); Millor actor per Song Kang-hoo per a 'Broker' (film sentimentalisme sobre el tràfic de nadons); Millor Actriu per Zer Amir-Ebrahimi per a 'Holy spider' (film polític sobre la situació de les dones).
Altres films destacables encara que no hagin tingut premi: la nova bogeria del sr. Dupieux: 'Fumer Fait Tousser' sobre un grup de superherois que en un moment de descans volen recuperar el seu esperit d'equip explicant-se històries de por. 'Godland' de Hlynur Pálmason la història visualment impecable d'un capella que ha de guiar a una comunitat. El nou film de Rodrigo Sorogoyen: 'As bestas', una revisió de films dels '70 amb Peckinpack sobre una parella que s'ha d'enfrontar a la nova comunitat on va viure... un thriller rural potent, potent. 'Tres mil años esperándote', el nou treball del sr. George Miller, una mena de revisitació de les '1.000 y una nit' sobre l'art d'explicar històries. 'The Stranger' de Thomas M. Wright sobre un policia obsessionat en la desaparició d'un nen i el convenciment de que sap qui és el culpable... es farà amic d'ell per a que confessi; bona interpretació de Joel Edgerton i Sean Harris.
Palmarès complet:
SECCIO OFICIAL:
- Millor Film: 'Triangle of sadness' (Ruben Östlund).
- Gran Premi Jurat (ex aequo): 'Close' (Lukas Dhont), 'Stars at noon' (Claire Denis)
- Millor Direcció: Park chan-woon per 'Decision to leave'
- Millor Guió: 'Boy from Heaven' (Tarik Saleh)
- Premit Jurat (ex aequo): 'Le otto montagne' (Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch) i 'Eo' de Jerzy Skolimowski.
- Millor Actriu: 'Holy spider' de Tsar Ami Ebrahimi
- Millor Actor: Song Hang Ko per 'Broker'
- Premi Espcial 75è. aniversari a Jean-Pierre i Luc Dardenne per 'Tori and Lokita'
SECCIO 'UN CERTAIN REGARD'
- Millor film: 'Les pires' de Lise Akoka i Romane Gueret
- Premi Jurat: 'Joyland' de Saim Sadiq
- Millor Direcció: Alexandru Belc per 'Metronom'
- Millor Interpretació per Vicky Krieps a 'Corsage' i Adam Bessa a 'Harka'
- Millor Guió: 'Mediterranean fever' de Maha Haj
- Premi Pressentiment: 'Rodeo' de Lola Quivoron
- Càmera d'Or millor opera prima: 'War Pony de Riley Keough i Gina Gammell
- Menció Espcial: 'Plan 75' de Chie Hayakawa
CURTMETRATGES
- Millor Curt: 'Hai bian sheng qi yi zuo xuan ja' de Jianying Chen
- Menció especial: 'Lori' d'Abinash Bikram Shah
CINEFUNDACIO
- Primer premi: 'Il barbiere complottista' de Valerio Ferrara
- Segon premi: 'Di er' de Li Jiahe
- Tercer premi (ex aequo): 'Glorious revolution' de Masha Novikova i 'Les humains sont cons quand ils s'empilent' de Laurène Fernandez