dimarts, 26 de juliol del 2022

LA ROMA DE PASOLINI EN UN MAPA WEB INTERACTIU

 



Enguany és l'any Pasolini, coincidint amb els 100 anys de l'any del seu naixement. En la primera edició del festival TRETS dedicat a la cultura italiana vam dedicar-li un vermut amb xerrada del sr. Margaretto

Continuant la revisita a l'obra i la persona de l'intel·lectual italià avui us presento un espai web que ens situa la vida de Pasolini a la ciutat de Roma, marcant en el mapa aquelles localitzacions significants per a l'artista i tenint en compte la seva cronologia. D'aquesta forma, podem situar en el mapa moments temporals rellevants per a Pasolini des de 1950 (any en que arriba Roma per l'Estació Termini) fins a 1975 (quan se li fa el funeral al Campo de Fiori el 05/11/1975, quatre dies després de ser assassinat a la Platja d'Ostia). Aquest passeig temporal-geogràfic per la vida romana de Pasolini està complementat amb vídeos i fotografies de l'època.

Imprescindible per las que vulgueu conèixer més la vida del sr. Pasolini o per si voleu anar a la recerca d'ubicacions passolinianes fent un viatge a Roma...

Un bon recurs audiovisual...


dilluns, 25 de juliol del 2022

LA CAIGUDA DE LA FULLA

 

Un dels problemes de fer-se gran són les caigudes. L'estabilitat no és la mateixa que quan ets jove i, a més, hi ha l'osteoporosi , amb la qual la possibilitat d'una fractua òssia és immediata. Qualsevol persona que hagi vist envellir els pares sap el que tot això comporta.

Per això, fa tres anys una empresa va dissenyar un airbag amb forma d'armilla que s'infla quan detecta que la persona que el porta comença a caure. L'empresa es dedicava a fabricar airbags per a cotxes fins que es va adonar que aquí hi havia allò que en diuen un nínxol de mercat, i que ningú no l'aprofitava. 

Per detectar la velocitat i l'angle de la caiguda, inclou un petit giroscopi i un microprocessador. El capo de l'empresa explica els problemes que han hagut de solucionar: "Un és com jutjar la posició d'una persona en temps real per detectar quan és a punt de caure. L'altre és com inflar l'airbag en 0,18 segons perquè, segons les nostres estadístiques, la persona trigarà 0,3 segons en arribar a terra". Els vídeos promocionals demostren l'eficàcia de l'invent. Caigui la persona cap endavant, cap enrera o de costat, l'airbag es desplega en un instant i quan es fot la trompada. l'airbag ja s'ha desplegat del tot (cap, coll, pit, espatlles, esquena, cintura, malucs) i quedes protegit. 

A Amazon n'he trobat un. Es diu Willq, n'hi ha per a homes i per a dones i costa 1.037 euros. L'he demanat, no perquè ara tingui gaires problemes d'estabilitat. En tenia quan sortia de la cocteleria Ideal després d'haver-nos cardat quatre dry martini, però ara m'anirà la mar de bé si algun dia no aconsegueixo esquivar l'eixem de bicis i patinets  que van per la vorera com hienes a la desbandada. Ves si no li haguès fet servei a Muriel Casals, el matí que una bici la va atropellar, la van haver d'ingressar al Clínic i va morir poc després.


Quim Monzó a La Vanguardia 
del 09/07/22

dijous, 21 de juliol del 2022

dilluns, 18 de juliol del 2022

OPINO QUE LA FELICIDAD GENUINA...

Opino que la felicidad genuina consiste en la conciencia  de la superación del infortunio. Sin una dosis de sufrimiento no se produce la felicidad en cualquiera de sus múltiples variantes. Ser feliz no es estar quieto siendo feliz. No hay un absoluto de la felicidad. No hay felicidad en sí. La felicidad es aquí y ahora. Estaba y ya no está, y por tanto uno ha de suscitarla de nuevo si la desea disfrutar. A lo mejor les propongo el tema a mis alumnos el primer día después de las vacaciones. El grado sumo de la felicidad no son, a mi juicio, el hecho venturoso, el instante del orgasmo, el deseo cumplido ni el orgullo satisfecho, aunque algo de felicidad reside en todo ello. A mi modo de ver, la felicidad se asemeja a aquello que escribió no me acuerdo qué novelista: el resultado, con consecuencias físicas y mentales altamente gozosas, de introducirse una piedra en el zapato, caminar un kilómetro soportando el dolor y, ¡momento crucial!, descalzarse.


Fernando Aramburu (2021: 65). Los vencejos.

dimecres, 13 de juliol del 2022

COLLITA CANNES 2022. MILLOR FILM: 'TRIANGLE OF SADNESS' DE RUBEN ÖSTLUND

 

Repassar les programacions dels festivals d'arreu del món i, sobretot, els films premiats és una bona forma d'estar el dia d'allò què hem de veure. Amb ells ampliem la llista de 'coses que hem de pescar'. Al mes de maig va tenir lloc el Festival de Cannes 2022 i no n'havíem parlat.

Sembla ser que ha estat un Cannes amb molts noms importants però amb poques 'coses noves'; és a dir, grans noms però poc risc. 

El sr. Ruben Östlund ha tornat a guanyar la Palma d'Or (ja ho féu amb 'Square', el 2017) amb el seu nou film: 'Triangle of sadness'. Només 8 directors/es han guanyat 2 premis grans, entre ells: Coppola, Kusturica o els germans Dardenne; i només 2 ho han aconseguir en dues pelis consecutives en la seva trajectòria cinematogràfica, només ho han aconseguir el sr. Haneke, i el sr. August i, enguany, el sr. Östlund. El film del sr. Östlund és un autèntic monument a l'escatologia (amb vòmits i excrements) que ens explica la història d'un creuer de multimilionaris que acaba en naufragi, posant en evidència la lluita de classes entre rics/pobres. Des de la primera projecció ha cultivat crítiques contundents per reaccionària, sexista,... l'estil del director ja és aquest, en algun moment provocador i sovint carregat de misantropia.

Films destacats: 'Close' del sr. Lukas Dhont (reflexió sobre la soledat, l'amistat i la pèrdua); 'Stars at noon' de la veterana Claire Denis (una barreja d'intriga política i història d'amor que no està entre les millors de la directora), les dues 'ex aequo' pel Gran Premi del Jurat. El Premi del Jurat també ha estat ex aequo: 'Le otto montagne' de Felix van Groeningen i Charlotte Vandermersch (una història d'amistat amb molt de paisatge) i 'Eo' de Jerzy Skolimowski (una història al voltant del maltractament animal). 

Millor direcció per a un dels directors sud-coreans imprescindibles del cinema contemporani: Park Chan-wook amb el seu nou film: 'Decision to leave' (una nova combinació de gèneres i imatges enlluernadores; un thriller amb història romàntic); Millor actor per Song Kang-hoo per a 'Broker' (film sentimentalisme sobre el tràfic de nadons); Millor Actriu per Zer Amir-Ebrahimi per a 'Holy spider' (film polític sobre la situació de les dones).

Altres films destacables encara que no hagin tingut premi: la nova bogeria del sr. Dupieux: 'Fumer Fait Tousser' sobre un grup de superherois que en un moment de descans volen recuperar el seu esperit d'equip explicant-se històries de por. 'Godland' de Hlynur Pálmason la història visualment impecable d'un capella que ha de guiar a una comunitat. El nou film de Rodrigo Sorogoyen: 'As bestas', una revisió de films dels '70 amb Peckinpack sobre una parella que s'ha d'enfrontar a la nova comunitat on va viure... un thriller rural potent, potent. 'Tres mil años esperándote', el nou treball del sr. George Miller, una mena de revisitació de les '1.000 y una nit' sobre l'art d'explicar històries. 'The Stranger' de Thomas M. Wright sobre un policia obsessionat en la desaparició d'un nen i el convenciment de que sap qui és el culpable... es farà amic d'ell per a que confessi; bona interpretació de Joel Edgerton i Sean Harris.


Palmarès complet:

SECCIO OFICIAL:
- Millor Film: 'Triangle of sadness' (Ruben Östlund).
- Gran Premi Jurat (ex aequo): 'Close' (Lukas Dhont), 'Stars at noon' (Claire Denis)
- Millor Direcció: Park chan-woon per 'Decision to leave'
- Millor Guió: 'Boy from Heaven' (Tarik Saleh)
- Premit Jurat (ex aequo): 'Le otto montagne' (Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch) i 'Eo' de Jerzy Skolimowski.
- Millor Actriu: 'Holy spider' de Tsar Ami Ebrahimi
- Millor Actor: Song Hang Ko per 'Broker'
- Premi Espcial 75è. aniversari a Jean-Pierre i Luc Dardenne per 'Tori and Lokita'

SECCIO 'UN CERTAIN REGARD'
- Millor film: 'Les pires' de Lise Akoka i Romane Gueret
- Premi Jurat: 'Joyland' de Saim Sadiq
- Millor Direcció: Alexandru Belc per 'Metronom'
- Millor Interpretació per Vicky Krieps a 'Corsage' i Adam Bessa a 'Harka'
- Millor Guió: 'Mediterranean fever' de Maha Haj
- Premi Pressentiment: 'Rodeo' de Lola Quivoron
- Càmera d'Or millor opera prima: 'War Pony de Riley Keough i Gina Gammell
- Menció Espcial: 'Plan 75' de Chie Hayakawa

CURTMETRATGES
- Millor Curt: 'Hai bian sheng qi yi zuo xuan ja' de Jianying Chen
- Menció especial: 'Lori' d'Abinash Bikram Shah

CINEFUNDACIO
- Primer premi: 'Il barbiere complottista' de Valerio Ferrara
- Segon premi: 'Di er' de Li Jiahe
- Tercer premi (ex aequo): 'Glorious revolution' de Masha Novikova i 'Les humains sont cons quand ils s'empilent' de Laurène Fernandez

divendres, 8 de juliol del 2022

mónFILMAT 2022 #5: mónFESTIVAL: FESTIVAL MENORCA (FICME)

 

A la secció mónFESTIVAL de mónFILMAT tenim a un festival internacional com a convidat; enguany ens venen de Menorca, enguany ens fa contents de tenir al Festival Internacional de Cine de Mernoca (FICME) i gaudirem de la presència del seu programador -el sr. Tariq Porter-, demà dissabte, a la sessió a l'aire lliure que els hem preparat.

El FICME va nèixer el mateix any que mónFILMAT, el 2016, i com nosaltres utilitza el seu entorn privilegiat (l'illa de Menorca) per a oferir projeccions a l'aire lliure així com activitats complementàries gastronòmiques, per exemple. El FICME, a més, té com a objectiu promoure consciència social i ecològica fins al punt de proposar-se acomplir els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcat per les Nacions Unides dins del projecte Agenda 2030... un festival de cinema compromès.

La seva programació busca donar ressó de les persones creatives de l'illa i dels seus valors emergents, seccions com 'Balears en Curt' o 'Talent jove' així ho evidencien, a més de curtmetratges internacionals.

La sessió de mónFESTIVAL dedicada al FICME la tindrem a La Ràpita, al passeig marítim de la Platja de les Delícies, en un lloc insuperable per a acollir la proposta menorquina. Allí el seu programador, Tariq Porter, ens parlarà del festival i ens presentarà els 5 curts que van passar pel seu festival i podem veure, enguany, a casa nostra.

Us esperem demà dissabte 09/07 a les 22:00 al passeig de la Platja de les Delícies de La Ràpita (atenció! perquè als programes de mà posar una altra ubicació errònia).

dimecres, 6 de juliol del 2022

mónFILMAT 2022 #4: LLARGMETRATGES I CURTMETRATGES

 

A l'edició d'enguany de mónFILMAT hem retornat al nombre de dies i nombre de projeccions que teníem abans de la pandèmia. Aquest 2022 tindrem 12 llargmetratges (la meitat dirigits per dones) i 28 curtmetratges, tenim feina!

Destacar-vos algun llargmetratge costa, perquè cadascun d'ells tenen quelcom destacable, és difícil triar, i més com a programador ... 'tots són criaturetes meves' (jejejeje).

Tot i això, us destaco: 'Memoria', la nova experiència sensorial, espiritual (i, fins i tot, èpica) del director tailandès Apitchapong Weerasethakul. Si els seus films (tot!) tenen una atmosfera màgica i hipnòtica, aquest cop surt per primer cop del seu país i ens mostra la selva colombiana i una magnètica Tilda Swinton que cerca un soroll que només sent ella dins del seu cap. Una recerca que és l'excusa per transportar-nos a una experiència cinematogràfica sensorial. No és un film fàcil, certament, i demana predisposició del públic... però si us deixeu portar no us en penedireu (la podrem veure dijous 7/07 a les 18:00 al Casino d'Amposta).

Destaquem 'Libertad', l'interessant debut de Clara Roquet que triomfa per allà on passa. Un film sensible, dedicat, en clau de dona. Un 'coming of age', una peli de descobertes vitals, una història d'amistat femenina (la podrem veure divendres 08/07 a les 18:00 al Casino d'Amposta).

Meritxell Colell és una amiga de mónFILMAT, gairebé cada any l'hem tingut a casa nostra presentant el seu nou projecte ('Con el viento', 'Tansoceánicas'). Ens encanta tenir-la de convidada i ens presenti el seus films. Enguany ens proposa 'la segona part' de 'Con el viento', 'DUO' és la història d'una relació amorosa; en ella, podrem saber què va passar amb la Mònica quan va deixar el poble familiar de Burgos i va tornar a Argentina. Paisatge, dansa, sentiments i Vida es barregen en un film que ressonen Rossellini i Antonioni. Film que ens arriba amb premi en el Festival de Màlaga. Tindrem a Meritxell a mónFILMAT 2022 (la podrem veure divendres 08/07 a les 20:00 al Casino d'Amposta).

Aquest any hem inclòs un film que no és de collita recent. Aprofitant el leitmotiv de la 'muntanya' i que hem inaugurat mónFILMAT 2022 amb l'islandesa 'Lamb', hem recuperat 'The Juniper Tree', el debut a la gran pantalla de Björk, al voltant d'una història de bruixeria i paisatges i boscos nevats. Es tracta d'un film no estrenat comercialment, per tant, difícilment podreu veure en cap cinema. Ocasió única! (la podrem veure dissabte 09/07 a les 18:00 al Casino d'Amposta).

'La cima' és una història de supervivència en alta muntanya, concretament en la muntanya més perillosa del món: l'Annapurna. Escalador i escaladora, dos caracters diferents, oposats, en un entorn dur i extrem. Bona fotografia de muntanya i intensitat de vertigen (la podrem veure diumenge 10/07 a les 18:00 al Casino d'Amposta).

Fa uns anys, el director Lluís Galter va presentar 'La substància' (un film rarot sobre una rèplica de Cadaques a Japó). Enguany gaudirem de la seva nova proposta cinematogràfica. 'Aftersun' és un film misteriós, de vàries capes d'interpretació: uns joves desapareguts, una història de nostalgia dels dies d'infància, un film d'aprenentatge. Una peli que ens convida a deixar-nos portar... (la podrem veure diumenge 10/07 a les 20:00 al Casino d'Amposta)

Pel que respecta als curtmetratges, com cada any, hem fet convocatòria oberta i hem rebut més de 300 curtmetratges d'arreu del món. N'hem seleccionat 20 de països com Brasil, França, Argentina, Països Baixos, Anglaterra, Suecia, Xile o Corea del Sud. Els hem agrupat en 3 blocs: mónFAMILIA (el vam veure divendres passat) mónFAUNA (el podrem veure diumenge 10/07 a les 11:00 al Casino d'Amposta amb esmorzar de 'Dolços Alemany') i mónANIMAT (curts d'animacio que podrem veure dijous 07/07 a les 22:00 a la Plaça Mari Chordà-Lo Pati, amb foodtruck per a sopar)





dimarts, 5 de juliol del 2022

mónFILMAT 2022 #3: SESSIONS ESPECIALS

 

A mónFILMAT, Festival Internacional de Cinema i Paisatge no ens limitem a projectar pel·lícules, intentem que tingui un component experiencial. Per aquest motiu hi ha un seguit d'activitats que complementen el visionat de films.

Per exemple, la presència de foodtruck per a sopar mentre veiem la peli. Tindrem aquest servei el dijous 07/07 en la sessió de curtmetratges mónANIMAT, una selecció de curts d'animació d'arreu del món arribats per convocatòria oberta; també tindrem foodtruck el dia de la cloenda -diumenge 10/07- acompanyant Alcarràs de Carla Simón. Ens acompanyarà La Baldaneta per alimentar-nos ben alimentats. 

Un tast de vins ofert per Lo Celler d'Amposta acompanyarà la sessió de curts de mónMUNTANYA, en la que comptarem amb 2 curts de Lois Patiño i el nou treball de director de Deltebre Jaume Cebolla: Oda a la roca.

Les sessions a l'aire lliure són un tret distintiu de mónFILMAT, bona part d'elles a la Plaça Mari Chordà de Lo Pati. Enguany, com a sessió especial afegim 2 poblacions del territori: Tortosa, projectant el documental d'animació Flee a l'absís de la Catedral;  i La Ràpita, amb la projecció de 5 curts del Festival Internacional de Cinema de Menorca (FICME), que és el nostre festival convidat de la secció mónFESTIVAL.I, per acabar, una altra activitat vinculada a la gastronomia són les sessions matineres del cap de setmana del 09 al 10. Dolços Alemany ens oferiran un bon esmorzar per a veure la sessió infantil del festival: 'Bon dia, Món' i la sessió de curts mónFAUNA.



diumenge, 3 de juliol del 2022

mónFILMAT 2022 #2: PRODUCCIONS LOCALS

 
Una de les prioritats de mónFILMAT és fer visible aquelles produccions de persones creatives del territori. Cada any, la nostra graella té un lloc destacat per aquells projectes que han estat gestats des d'aquí. Enguany aquesta representació té dos noms propis: Mario Pons (de l'Ampolla) i Jaume Cebolla (de Deltebre).

El primer és un senior a l'hora d'aixecar produccions audiovisuals i sempre amb el territori com a plat principal i amb l'acompanyament de valors i reivindicació. El cinema del sr. Pons és combatiu, naturalista i amb el documental per bandera. A l'Espill agafa a l'Hilairie Arasa -persona que va marxar a l'estranger per guanyar-se la vida- com una excusa per parlar-nos de totes aquelles persones d'allà o d'aquí que intenten sobreviure i trobar el seu lloc en el món. Un documental que ens parla de llibertat, de compromís. El mateix Mario Pons (director) i Hilairie Arasa (protagonista) ens acompanyaran en la presentació del film i posterior torn de preguntes del públic.

El segon és un junior. Jaume Cebolla encara no té moltes produccions a les seves espatlles però, fins ara, el paisatge és un punt central. A 'Oda la roca' -un curt documental- ens parla amb testimonis del magnetisme que la muntanya desperta en aquelles persones que es dediquen a l'escalada i al muntanyisme. La sessió on veurem Oda la roca forma part de mónMUNTANYA que gaudirem a l'edifici de Lo Sindicat (el que fou un dels cinemes d'Amposta, ara reconvertit en un FabLab) juntament amb els dos darrers curtmetratges de Lois Patiño: 'Sembrador de Estrellas' i 'Sycorax'.



dissabte, 2 de juliol del 2022

mónFILMAT 2022 #1: INAUGURACIO / CLOENDA I IMATGE DE mF 2022


Ja tenim aquí mónFILMAT 2022, amb la imatge dels Ports nevats que ens ha dissenyat l'amic Jaume Vidal, el leitmotiv de la muntanya serà present en alguns dels llargmetratges i curtmetratges d'enguany que el Ciutadà K ha seleccionat amb molt de carinyo.

Aquest any tornem al 100% a la presencialitat, recuperem el Casino d'Amposta com a espai principal de projecció i mantenim les sessions a poblacions del voltant, com Tortosa i La Ràpita. Tornen les activitats com tas de vins o els esmorzars.

mónFILMAT, Festival Internacional de Cinema i Paisatge arrencarà a les muntanyes d'Islàndia i acabarà amb els camps calorosos de Lleida. LAMB, el film guanyador del passat Festival de Sitges serà el film d'inauguració de mF 2022, el debut de Valdimar Johannsson és una faula al voltant de la maternitat i una reflexió sobre el xoc entre humanitat-natura. Atmosfèrica, contundent i incòmoda.

Una altra guanyadora de festival, en aquest la Berlinale, serà el Film de Cloenda: ALCARRÀS, la segona peli de Carla Simón havia d'estar a mónFILMAT!; el sensible relat d'una família de pagesos abans de perdre les seves terres ha enamorat a mig món des d'un petit poble de Lleida. Un exemple més que allò local no impedeix ser universal. Comptarem amb la presència de Carles Cabós, un dels protagonistes del film.

Des d'avui -02 de juliol a les 22:00, a la Plaça Mari Chordà- fins al 10 us esperen 12 llargmetratges i 28 curtmetratges en els que el paisatge n'és un actor més.

Us deixo el video-promo fet per Jaume Vidal amb una selecció del que veurem enguany.