dilluns, 30 de novembre del 2020
dimecres, 25 de novembre del 2020
FEMME IN ARTS 2020
Avui dimecres comença una nova edició del FemmeInArts, visibles a escena que -com no podria ser d'una altra manera- s'ha hagut de reajustar per a adaptar-se a les condicions que estem patint. El FemmeInArts 2020 serà totalment on line però sense reduir, gens ni mica, el seu esperit crític i el seu objectiu de posar a escena l'expressió de la Dona des de diferents perspectives artístiques per a contribuir al debat sobre el silenci, la violència i també la capacitat de resiliència i la potència creadora de les dones.
L'amiga Anna Zaera n'és la comissària i, aquest any, del 25 al 29 de novembre, ens proposa la sexualitat femenina com a leitmotiv del festival. La sexualitat com a motiu de repressió, de cossificació, de desig, de control... damunt el cos de les Dones però també de la sexualitat com a potència de creació. Les diferents peces artístiques programades ens faran abordar la qüestió des de diferents vessants.
Com cada any, FemmeInArts ens arriba carregat de: Cinema (4 propostes), Dansa-performance, Col·loquis, Música, Llibres (una bibliografia seleccionada per la llibreria Guaix).
CINEMA: Placer Femenino (Documental sobre 5 dones de diferents països que lluiten per l'alliberament sexual de les dones) /// Agua sagrada (Documental sobre el plaer i el cos femení a la Ruanda actual) /// Touch me not (film de ficció amb aires de documental sobre la sexualitat) /// Las muertes chiquitas (contundent projecte documental realitzat entre el 2006 i el 2015 recull d'entrevistes a més de 30 dones de diferents punts de Mèxic on es tracta la multidimensió del concepte de plaer femení, des de la prostitució i la política a la identitat, per exemple). Les 4 pel·lícules les podeu trobar, mitjançant vimeo i de forma gratuïta, a l'enllaç de Lo Pati següent.
DANSA-PERFORMANCE: Catalina (iniciativa sexual femenina). El col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina utilitza la dansa contemporània des d'una perspectiva feminista, libertària i antiacademicista. Catalina ens parla d'una sexualitat plena de violències i control patriarcal. Amb col·loqui posterior.
COL·LOQUI: Mireai Sallarés i FemLab. A partir del documental Las muertes chiquitas, es partirà de la sexualitat per tractar temes socials i polítics.
MÚSICA: Una llum tímida. El col·lectiu La Cicatriz proposa la producció cultural des d'una vessant feminista i col·laborativa. La proposta que ens ocupa ens parla d'una relació lesbiana en temps franquistes. Amb col·loqui posterior.
Podeu trobar el programa en aquest enllaç.
dimarts, 24 de novembre del 2020
EL SR. XAVI BOU CAPTA EL RECORREGUT DEL VOL DELS OCELLS
Les imatges són realment fascinants. Es tracta del treball del fotògraf Xavi Bou, especialitzat en cronofotografia, tècnica creada a finals del segle XIX que consisteix en fer una gran quantitat de fotografies seguides i després combinar-les en una sola. Després d'estudiar Geologia a la Universitat de Barcelona es va llicenciar en fotografia a la Grisart Escola Internacional de Fotografia.
Les fotografies que us mostro estan incloses en el projecte Ornitopraphies del sr. Bou. En elles, les imatges capten els patrons de moviment de les aus mentres volen. El sr- Bou s'havia especialitzat en fotografiar les petjades que deixen al terra els animals i un bon dia es va preguntar si els ocells també devien fer el mateix al cel, va imaginar quines línies dibuixarien en el cel amb el seu vol i va buscar la forma de fer-les visibles.
Els seus llocs preferits són aquells espais on la densitat d'aus és més elevada: com Delta Llobregat, el Delt de l'Ebre, els aiguamolls de l'Empordà, l'estret de Gibraltar... però també ha anat a Uganda, EUA, Sud-africà o Islàndia per a captar les seves fotografies. Obviament, després hi ha una laboriosa tasca de postproducció, cada fotografia pot contenir entre 200 i 600 fotografies prèvies
El resultats és ben bé hipnòtic, gairebé màgic.
dijous, 19 de novembre del 2020
THE THIRD CHIMPANZEE, NOU DISC DE MR. MARTIN L. GORE
Si segueixo l'activitat de Depeche Mode com el primer dia -a principis dels '80- (fins i tot, assistint al seu directe en la darrera visita que van fer a BCN), si em continuen emocionant molts dels seus temes és -molt probablement- gràcies a aquest home: Martin L. Gore, una meravella d'home i principal compositor de Depeche Mode.
La gran majoria dels temes de DM són d'ell i aquells més íntims els acostuma a cantar fins i tot ell... amb una veu que eclipsa al voluntariós mr. Gahan, cantant del grup. Com no us pot posar la pell de gallina en escoltar el 'Somebody' cantat per ell ... I love this man!
No ha tingut gaire trajectòria en solitari, però de tant en tant, edita treballs ell sol. Fa 30 anys que debutà amb Counterfeit (1989), un EP de versions -de fet, la traducció del títol seria 'Imitació'- amb versions de Joe Crowe, Tuxedomoon, Durutti Column, The Comsat Angels o Sparks. 14 anys després trauria el Counterfeit 2 (2003) amb més de versions, en aquest cas, de Nick Cave, Bob Dylan, David Essex, David Bowie o Lou Reed. Trigaria 12 anys més en editar el següent treball: MG (2015), un treball instrumental, bàsicament electrònic; 16 temes que bé podrien ser considerats com un recull de 'samples'.
La notícia ens arriba aquesta setmana: a principis de 2021 arriba el nou treball de Mr. Lee Gore: The Third Chimpanzee (curiós nom). Es tracta d'un EP de 5 cançons:
1. Howler
2. Mandrill
3. Capuchin
4. Vervet
5. Howler's End
Aquests dies a les xarxes socials del músic ha avançat el primer single: Mandrill, una peça fosca... aquí la teniu.
dimarts, 17 de novembre del 2020
SR. LEOPOLDO POMES
El Pomès va nèixer a Barcelona l'any 1931 i de ben jove va entrar en contacte amb la fotografia i en quedà enamorat comprant-se la seva primera càmera quan tenia 16 anys. De formació autodidacta, ja en les seves primeres exposicions, en els seus primers treballs fotogràfics destacaven plantejaments d'avantguarda i innovadors. La seva primera exposició fotogràfica fou l'any 1955.
Al llarg de la seva vida va rebre força reconeixements: Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona, Premi Naciona d'Arts Plàstiques, la Creu de Sant Jordi, membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català, fins al Premi Nacional de Fotografia d'Espanya un any abans de la seva mort.
dilluns, 16 de novembre del 2020
dijous, 12 de novembre del 2020
'MALLORCA' DE MARIA FORTEZA, EL PRIMER FILM SONOR D'ESPANYA
Dels arxius de la Filmoteca Espanyola s'ha rescatat aquesta peça. 'Mallorca', del 1934, un curtmetratge documental de 7:40 minuts de durada on es veuen diverses localitzacions de les Illes Balears: Passeig del Born, la Llonja, el Consolat de Mar, la Seu... i diverses localitzacions més com eren fa 88 anys mentres escoltem la música d'Isaac Albéniz. Fou filmat entre 1932 i 1934 i es tracta de la primera pel·lícula sonora d'Espanya que, per no perdre la costum, estigué atribuïda a un home: Josetxo Cerdán. Les investigacions han confirmat que la direcció estigué a càrrec d'una dona: Maria Forteza de la que, per no perdre la costum, no es té cap informació, 'ningunejada' dels registres i els arxius...
Així doncs, aquesta descobert fa canviar llibres d'Història i tesis doctoral del camp de la comunicació audiovisual: el primer film sonor d'Espanya fou Mallorca i el va dirigir Maria Forteza. Poc a poc refem la Història per a donar veu a les persones que l'han de tenir i rebre els mèrits
dimarts, 10 de novembre del 2020
FESTIVAL DE CINEFAGIA ( XLVIII ): SITGES 2020 (SEGONA PART)
L'ULTIMO UOMO CHE DIPINSE IL CINEMA (2020, Walter Bencini)
TIN CAN (2020, Seth A. Smith)
divendres, 6 de novembre del 2020
MIGUEL DE CERVANTES per SEBASTIÀ JUAN ARBÓ
Projecte 'Els 4 d'Arbó' de CREA: un tastet -en format de micro-curts- de les 4 biografies que va escriure Sebastià Juan Arbó: Pío Baroja, Jacint Verdaguer, Miguel de Cervantes i Oscar Wilde, amb la veu de Raael Haro, realitzat per a les XV Jornades de les Lletres Ebrenques de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó.
dimecres, 4 de novembre del 2020
LA CENSURA DE LES BONES INTENCIONS
dimarts, 3 de novembre del 2020
IX FESTIVAL CINE ECUATORIANO KUNTURÑAWI ON LINE
Des de que fa 2 anys el Festival de Cine Ecuatoriano Kunturñawi fou el convidat de mónFILMAT, Festival Internacional de Cinema i Paisatge, aquest s'ha convertit en un festival 'amic', al que li seguim la pista en cada nova edició.
Nascut l'any 2006, aquest festival té l'objectiu de promocionar la producció cinematogràfica equatoriana fent arribar el seu cinema a llocs en els que no tenen accès al visionat de cinema; molt sensibilitzats en la causa indígena adopten el cinema com una eina potent per revitalitzar la memòria social i la identitat.
El Kunturñawi 2020 tindrà lloc del 04 al 27 de novembre. Enguany, com no pot ser d'una altra manera, la seva edició serà on line i -malgrat tot- és una bona notícia per a les persones que el seguim des de l'altra banda de l'Atlàntic. Es podran veure totes les pel·lícules de forma gratuïta des de l'espai web del festival: www.kunturnawi.com.
Les seccions del festival són: Llargmetratges de Ficció, llargmetratges Documentals, Curtmetratges de Ficció, Curtmetratges Documentals, Curtmetratges d'Animació i Curtmetratges Universitaris. Llargmetratges com: Panamá, La chica del lago o La muerte del maestro; Documentals com: Criszamver, Madre luna, Quebrada o Hasta el fin de Delfín...
Kunturñawi 2020 també ofereix diferents tallers que podran ser seguits en streaming: Tallers sobre interpretació, producció audiovisual o finestres de distribució, en streaming i obertes al públic en general.
46 produccions (entre curts i llargs), 13 foros/tallers, 63 activitats en 25 dies de festival.
Anar al Festival de cinema d'Equador mai havia estat tan fàcil... a Kunturñawi ens hi esperen!