Aquest any, es compleixen 100 anys de l'estrena del clàssic de terror i referent del cinema expressionista: Nosferatu. Basada lliurement en el clàssic de la literatura Drácula de Bram Stoker, de la no tenien els drets per a filmar-la, es tracta d'un dels primers clàssics del cinema de terror.
Al no tenir els drets es van canviar noms i detalls com Wisborg en comptes de Transilvania o el comte Orlok en comptes de comte Dràcula. Es tracta d'un versió del mite vampir fosca, tenebrosa, feista, allunyada de l'aire romàntic que després trobaríem en la versió de Bela Lugosi o la de Copolla. Bona part de l'impacte d'aquest film de 1922 recau en l'actor protagonista: Friedrich Gustav Max Schreck (cognom que en alemany significa 'terror'), del que ben aviat van començar a córrer rumors de que era una vampir de veritat, una llegenda que fou portada a la pantalla amb 'La sombra del vampiro', en la que Willem Dafoe intepretava al sr. Schreck. L'aspecte fred, reservat i hermètic de l'actor Schreck li van permetre l'interpretació monstruosa que el sr. Murnau buscava.
Florence Balcombe, vídua de Bram Stoker, va denunciar el plagi del sr. Murnau i va guanyar, la sentència fou eliminar les còpies del film, per sort, la distribució que ja s'havia produït va aturar la destrucció d'aquesta obra.
'Nosferatu', 100 anys després, és una obra de referència i d'estudi a l'hora d'exposar l'ús de la il·luminació (tot i els recursos escassos de l'època) i la capacitat de crear una atmosfera de terror. Les ungles amenaçadores i les mans alçades del vampir van servir d'inspiració al ball del sr. Michael Jackson a Thriller.
Aquest diumenge, a les 18:30 podrem gaudir d'aquest clàssic del cinema mut, en pantalla gran i amb música original i interpretada en directe pel músic Neuromanter.
No us ho podeu perdre !!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada